Home » D:News » Descoperire uimitoare în Antarctica: cândva, ţinutul era populat de palmieri

Descoperire uimitoare în Antarctica: cândva, ţinutul era populat de palmieri

Descoperire uimitoare în Antarctica: cândva, ţinutul era populat de palmieri
Publicat: 03.08.2012
Oamenii de ştiinţă au forat adânc la marginea continentului antarctic şi au găsit dovezi că în acea zonă au existat cândva palmieri şi alţi arbori tropicali.

Analiza polenului, a sporilor şi a rămăşiţelor unor vieţuitoare mărunte ajută la crearea unei imagini climatice din perioada Eocenului timpuriu, adică de acum aproximativ 53 de milioane de ani. Studiul sugerează că, în Antarctica acelor vremuri, temperaturile pe timpul iernii depăşeau 10 grade Celsius, în timp ce vara ajungeau la cca. 25 de grade.

Acum, specialiştii sunt de părere că o mai bună cunoaşterea a trecutului şi a condiţiilor ce favorizează efectul de seră îi va ajuta să facă predicţii mai bune legate de efectele produse de emisiile de CO2.

În ultimul timp, oamenii de ştiinţă au arătat un interes deosebit pentru Eocenul timpuriu, deoarece consideră că perioada se aseamănă cu cea prin care trece acum Pământul. Eocenul timpuriu a fost o perioadă în care concentraţiile atmosferice de CO2 erau mai mari decât cele actuale. Temperaturile la nivel global erau cu aproape 5 grade Celsius mai mari decât cele din prezent şi nu existau diferenţe atât de mari între clima de la poli şi cea de la Ecuator. Conform ultimelor cercetări, se pare că, în acea perioadă, Arctica se întâlnea un climat subtropical.

Cercetarea s-a dovedit a fi dificilă, având în vedere că glaciaţiunea de acum 34 milioane de ani a distrus multe dintre sedimentele care ar fi putut da indicii cu privire la schimbările climatice din trecut. Acum, oamenii de ştiinţă au scufundat o sondă de foraj la patru kilometri în apa oceanului, pentru ca apoi să foreze un kilometru în sedimente. Astfel s-au colectat sedimente care aveau printre ele urme de polen provenite de la palmieri şi alţi arbori înrudiţi cu baobabul modern şi macadamia, dar şi rămăşiţele unor organisme unicelulare aparţinând unui grup numit Archaea. Acestea din urmă păstrează ă în structura peretelui lor celular anumite modificări moleculare ce corespund unor modificări ale temperaturii mediului în care au trăit respectivele organisme. Prin urmare, se pare că regiunea de coastă era populată de palmieri, în timp ce pe dealurile aflate mai în interiorul continentului se găseau fagi si conifere.

Cu toate acestea, specialiştii spun că în Eocen nivelul de CO2 era extrem de ridicat şi că un astfel de record nu ar mai putea fi atins prea curând. În ciuda acestui fapt, rezultatele cercetării vor putea fi utilizate în modelări pe computer, ajutând la estimarea gradului de sensibilitate a climei la creşterea emisiilor de dioxid de carbon.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase