Home » D:News » Care e taina creativităţii? Oamenii de ştiinţă au descoperit un răspuns

Care e taina creativităţii? Oamenii de ştiinţă au descoperit un răspuns

Care e taina creativităţii? Oamenii de ştiinţă au descoperit un răspuns
Publicat: 11.08.2012
Oamenii de ştiinţă au identificat o nouă familie de celule stem, care ar putea da naştere neuronilor responsabili de gândirea abstractă şi de creativitate.

Celulele au fost găsite în embrioni de şoareci, formând straturile superioare ale cortexului cerebral.

La oameni, aceeaşi regiune permite realizartea gândirii abstracte, elaborarea de planuri de viitor şi rezolvarea problemelor. Iniţial s-a crezut că neuronii corticali se formează din celulele gliale radiale. Însă acest nou studiu demonstrează că neuronii din straturile superioare se dezvoltă dintr-o populaţie distinctă formată din diverse celule stem.

„Pentru funcţiile avansate precum conştiinţa, gândirea şi creativitatea, este nevoie de tipuri diferite de celule neuronale, iar studiul nostru demonstrează că această diversitate există deja în celulele progenitoare”,

La mamifere, cortexul cerebral este constituit din straturi suprapuse de celule, de diferite grosimi. Straturile interioare, mai subţiri, găzduiesc neuroni care se conectează la trunchiul cerebral şi la măduva spinării pentru a regla funcţii esenţiale precum respiraţia şi mişcarea. Straturile superioare, mai groase, conţin neuroni care integrează informaţii de la organele de simţ şi conectează cele două jumătăţi ale creierului.

Funcţiile cerebrale superioare sunt localizate în straturile superioare care, în termeni evoluţionari, sunt cele mai noi părţi ale creierului.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase