Home » D:News » Naşterea, la fel de traumatizantă ca un atac terorist?

Naşterea, la fel de traumatizantă ca un atac terorist?

Naşterea, la fel de traumatizantă ca un atac terorist?
Publicat: 12.08.2012
O treime dintre femeile care au născut de curând pot prezenta simptome ale tulburării de stres post-traumatic, asemănătoare celor asociate cu experienţa războiului şi atacurile teroriste, sugerează cercetări recente.

Specialiştii de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, care au lansat ideea, recunosc ei înşişi că a înscrie naşterea printre cauzele posibile ale tulburării de stres post-traumatic (PTSD) poate suscita controverse, însă susţin că simptomele observate la multe femei care au născut de curând corespund celor ale PTSD.

Simptomele includ retrăirea în minte a travaliului, evitarea discuţiilor despre eveniment, reacţii fizice (precum palpitaţii cardiace) atunci când se vorbeşte despre acesta, reticenţă la ideea de a avea şi alţi copii. Tulburarea poate induce teamă intensă şi un sentiment de neajutorare.

PTSD este definit drept rezultatul faptului de a suporta, a fi martor sau a se confrunta cu unul sau mai multe evenimente ce implică moartea sau pericolul morţii ori al unor vătămări grave, sau ameninţări la adresa integrităţii fizice a propriei persoane sau a altora.

Autorii studiului au intervievat, după naştere, un număr de 89 de femei (dintre care 80% născuseră fără să fi utilizat niciun mijloc de reducere a durerilor), publicând rezultatele observaţiilor lor în Israel Medical Association Journal.

Conform constatărilor, 3,4% dintre femei prezentau PTSD în forma completă, 7,8% în forma aproape completă, iar 25,9% au prezentat simptome semnificative timp de cel puţin o lună după naştere.

Cauzele acestei stări, conform declaraţiilor participantelor, au fost: durerea intensă, în primul rând, dar şi teama de complicaţii grave sau fatale pentru ele însele sau pentru copii. De asemenea, 4 din 5 femei au menţionat drept un aspect foarte stresant faptul de a sta dezbrăcate timp de ore în şir, în cursul travaliului.

Autorii studiului afirmă că aceste procente ridicate sugerează existenţa unui risc semnificativ pentru populaţia feminină şi au accentuat importanţa diagnosticării corecte şi a instituirii de timpuriu a unor măsuri adecvate.

În Marea Britanie, organizaţia Birth Trauma Association consideră că aproximtiv 10.000 de femei dezvoltă, după naştere, PTSD în forma completă şi alte 200.000 pot prezenta unele dintre simptomele tulburării.

Lucy Jolin, din partea organizaţiei, a avertizat că, dacă nu este tratată, această tulburare poate persista toată viaţa şi poate avea repercusiuni grave.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase