Home » D:News » Revoluţie în contracepţie: a fost concepută prima pilulă non-hormonală pentru bărbaţi!

Revoluţie în contracepţie: a fost concepută prima pilulă non-hormonală pentru bărbaţi!

Revoluţie în contracepţie: a fost concepută prima pilulă non-hormonală pentru bărbaţi!
Publicat: 17.08.2012
Peste 100 de milioane de femei din întreaga lume beneficiază de serviciile pilulelor contraceptive. Acum, bărbaţii vor avea şansa de a beneficia de o pilulă similară, ca urmare a conceperii primului medicament contraceptiv pentru bărbaţi ce este atât non-hormonal cât şi complet reversibil. De asemenea, medicamentul nu afectează în niciun fel libidoul, conform testelor efectuate pe şoarecii de laborator.

Tratamentele contraceptive hormonale destinate bărbaţilor, ce sunt supuse în acest moment testelor clinice, au efecte secundare mai pronunţate decât pilulele hormonale folosite de femei. Hormonii care îi fac pe bărbaţi infertili pot afecta formarea oaselor şi pot duce la apariţia unor probleme la ficat. De aceea, specialiştii preferă soluţiile non-hormonale.

„Avem nevoie urgent de ţinte non-hormonale”, declară James Bradner, doctor în cadrul Dana-Farber Cancer Institute din Boston, SUA. Acum, Bradner a reuşit să conceapă alături de colegii săi un medicament intitulat JQ1, care inhibă proteina BRDT, aflată în testicule, ce este esenţială pentru fertilitate.

BRDT activează elementele din genom care instruiesc celulele să se maturizeze, devenind spermatozoizi. JQ1 se fixează de BRDT exact în momentul în care proteina se ataşează de genom, oprind procesul de transmitere a instrucţiunilor. „Este ca şi cum ai rupe nota Post-It care aminteşte celulei să se transforme într-un spermatozoid”, explică Bradner.

Atunci când şoarecilor le-au fost administrate zilnic două injecţii cu două doze diferite de JQ1, de-a lungul unei perioade de 3 sau 6 săptămâni, aceştia au prezentat o reducere de cel puţin 90% a numărului de spermatozoizi, înregistrându-se totodată o reducere de cel puţin 75% a motilităţii spermei. Reducerea numărului de spermatozoizi a fost atât de mare în cazul dozei mai mari, încât şoarecii au devenit infertili. La 1-2 luni de la întreruperea tratamentului, fertilitatea şoarecilor a fost complet restabilită.

Cercetătorii nu au observat niciun efect secundar, iar nivelul de testosteron nu a fost afectat. De asemenea, comportamentul de împerechere nu a prezentat nicio schimbare. „Nu am observat nicio modificare în ceea ce priveşte libidoul animalelor”, a explicat Bradner.

Richard Sharpe, specialist în contracepţie la Universitatea Edinburgh, afirmă că „studiul prezintă o metodă complet nouă de contracepţie, calitatea cercetării fiind excelentă, aceasta fiind totodată foarte convingătoare”. „Metoda folosită pare a fi foarte eficientă şi complet reversibilă, cel puţin pe termen scurt. De asemenea, nu par să existe efecte secundare observate la puii masculilor care au fost supuşi acestui tratament”, a adăugat Sharpe.

Acum, cercetătorii lucrează la conceperea unei variante orale a medicamentului (în cazul şoarecilor a fost folosită o formă injectabilă) şi la studierea potenţialelor efecte secundare pe termen lung ale noului medicament.

Specialiştii sunt optimişti: „Munca oamenilor de ştiinţă este impresionantă, iar rezultatele sunt foarte promiţătoare. Există o cerere mondială pentru metode contraceptive alternative, astfel că eforturile depuse de cercetători merită aplaudate”, a concluzionat Aarnoud C. van der Spoel, specialist la Universitatea Dalhousie din Canada.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase