Home » D:News » Seceta din Statele Unite poate duce la tulburări sociale pe mapamond

Seceta din Statele Unite poate duce la tulburări sociale pe mapamond

Seceta din Statele Unite poate duce la tulburări sociale pe mapamond
Publicat: 19.08.2012
Cum preţurile cresc odată cu temperaturile globale, seceta fără precedent care a lovit Statele Unite în decursul acestui an dus la creşterea nemaiîntâlnită a preţului alimentelor, iar fenomenul va continua şi în viitor. În consecinţă, criza alimentelor ar putea duce la numeroase revolte şi alte tulburări sociale peste tot în lume, după cum avertizează experţii.

Conform informaţiilor de ultimă oră remise de către Climate Prediction Center, din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration, in decursul lunilor august-septembrie 2012 s-au creat condiţiile pentru manifestarea fenomenului El Niño în Pacific, fenomen care îşi va pune la rândul său amprenta asupra climei Terrei.

Acest nou factor major care se adaugă secetei fără precedent, deja instalată, va duce în final la încă o majorare a preţului alimentelor, cunoscut fiind faptul că fenomenul El Niño poate declanşa noi serii de fenomene extreme precum inundaţii sau secete.

Agricultura americană este deja într-o situaţie extrem de gravă, după cum avertizează Departamentul de Agricultură al SUA, care declară că anul acesta se înregistrează cea mai scăzută producţie de porumbde după anul 1995, iar drept rezultat, Indicele Preţului Alimentelor (Food Price Index – FPI) stabilit de FAO (Organizaţia pentru Agricultură şi Alimente din cadrul ONU) a crescut cu 6% în luna iulie, ajungând la valoarea de 213 în prezent.

Este o situaţie deosebit de periculoasă, după cum crede şi Yaneer Bar-Yam, din cadrul New England Complex Systems Institute din Massachusetts. El a descoperit că, în cazul în care indicele FPI creşte deasupra valorii de 210 unităţi, riscul izbucnirii unor revolte în lume este mai ridicat. Spre exemplu, atât Primăvara Arabă, din anul 2011, cât şi revoltele din 2008, izbucnite în Mexic, India, Rusia şi Belgia, au fost declanşate parţial de creşterea preţului alimentelor.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase