Home » D:News » Ce era „monstrul” din stomacul delfinilor? Un mister vechi de 180 ani a fost elucidat

Ce era „monstrul” din stomacul delfinilor? Un mister vechi de 180 ani a fost elucidat

Publicat: 29.08.2012
În nenumărate ocazii, pescari şi oameni de ştiinţă deopotrivă descopereau aşa-numitele „larve monstruoase” în cavitatea abdominală a unor specii de peşti şi cetacee. Primele studii au relevat că este vorba de larva unui obscur crustaceu, doar că, până în prezent, nimeni nu descoperise şi forma adultă a acestei vietăţi marine.

Misterul vechi de 180 ani a fost dezlegat în urma eforturilor şi studiilor de teren ale lui Keith Crandall, profesor de biologie în cadrul Universităţii George Washington, din capitala Statelor Unite. În urma prelevării de mostre ADN din larva respectivă, profesorul Crandall a descifrat codul genetic al acesteia şi a descoperit cu surprindere că specia denumită anterior cu numele propriu de Cerataspis monstruosa este de fapt forma larvară a unui crevete care trăieşte în apele adânci şi care este cunoscut în lumea biologiei marine sub numele ştiinţific de Plesiopenaeus armatus. Înfăţişarea larvei este foarte diferită de cea a adultului.

În paginile studiului său publicat în periodicul „Ecology and Evolution„, dr. Crandall explică de ce a ajuns la concluzia că „larva monstruoasă” şi crevetele de ape adânci din specia Plesiopenaeus armatus sunt de fapt unul şi acelaşi animal, evident sub formă de adult şi de larvă.

Încercările de a descoperi forma adultă a animalului s-au soldat cu numeroase insuccese de-a lungul timpului, în ciuda eforturilor susţinute a generaţii întregi de biologi marini. Capacitatea „larvei monstruoase” de a se transforma într-un crevete care nu are nicio asemănare, la prima vedere, cu forma sa larvară, s-a dovedit a fi un element generator de confuzie – cele două forme nu puteau arăta mai diferit una de cealaltă.

Misterul de 180 ani al „monstrului” din stomacul delfinilor a fost elucidat

Larva şi forma adultă a acestui crustaceu

Larva denumită Cerataspis monstruosa are o carapace groasă şi solidă, şi unele excrecenţe asemănătoare unor „coarne”, şi a fost descris iniţial drept un „animal monstruos şi diform”. Larva este una dintre prăzile preferate ale tonului cu înotătoare negre, a celui cu înotătoare galbene, precum şi a numeroase specii de delfini.

Forma adultă are înfăţişarea obişnuită a unui crustaceu, culoarea roşiatică şi are o existenţă retrasă. Trăieşte în apele adânci ale Oceanului Atlantic, iar capturarea unor exemplare adulte este o sarcină dificilă pentru biologi. Dr. Crandall susţine că de abia în secolul 19, unii biologi au avansat ipoteza unei legături între larva monstruoasă şi unele specii de creveţi din apele abisale ale Atlanticului.

„Deoarece unele studii anterioare sugerau asemănări între Cerataspis şi unii craveţi penaeoizi, mai direct spus cu cei din familia Aristeidae, am prelevat mostre de material biologic cu precădere din rândul creveţilor din acest grup”, adaugă dr. Crandall.

Laboratorul dr. Crandall deţine astfel de mostre ADN care aparţin a numeroase specii de crustacee, astfel pe baza materialului genetic comparat, cercetătorii au descoperit fără niciun fel de eroare, că larva şi adultul aparţin aceleiaşi specii.

„A rezolva un mister de aproape 200 de ani este cu adevărat emoţionant”, a declarat Dr. Crandall.

„Legătura dintre adult şi larvă în cazul de faţă nu doar că ne ajută în înţelegerea complexităţii biodiversităţii, dar oferă o adevărată fereastră în istoria vieţii, precum şi în cazul ariei de răspăndire şi ecologiei unui organism”, a concluzionat dr. Crandall.

Sursa: Daily Mail / Sursa foto: Daryl L. Felder

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase