Home » D:News » Un nou studiu oferă o veste bună bărbaţilor care apreciază ciocolata

Un nou studiu oferă o veste bună bărbaţilor care apreciază ciocolata

Un nou studiu oferă o veste bună bărbaţilor care apreciază ciocolata
Publicat: 30.08.2012
Un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Neurology oferă o concluzie încurajatoare pentru bărbaţii pasionaţi de ciocolată. Cercetătorii au urmărit timp de un deceniu 37.000 de bărbaţi şi au descoperit că persoanele care consumau cea mai mare cantitate de ciocolată prezentau un risc cu 17% mai scăzut de a suferi un atac cerebral, în comparaţie cu bărbaţii care evitau acest desert.

Noua cercetare nu este singura care sugerează că ciocolata produce efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular, alte studii arătând că fanii ciocolatei prezintă un risc mai scăzut de a suferi atacuri de cord, aceştia fiind totodată mai protejaţi de hipertensiune.

„Efectul benefic al consumului de ciocolată asupra riscului de atac cerebral ar putea avea legătură cu flavonoidele din ciocolată”, afirmă Susanna Larsson, cercetător la Institutul Karolinska din Stockholm şi totodată coordonatoarea studiului. Un alt studiu efectuat anul trecut de Larsson a obţinut rezultate similare în rândul femeilor.

Flavonoidele sunt compuşi care acţionează ca antioxidanţi, având efecte pozitive asupra presiunii arteriale, a nivelului colesterolului şi a vaselor de sânge.

Cercetătorii au descoperit că chiar şi în cazul în care sunt luaţi în calcul alţi factori, precum greutatea participanţilor la studiu, obiceiurile alimentare şi fumatul, bărbaţii care consumau mai multă ciocolată continuau să prezinte un risc mai scăzut de a suferi un atac cerebral.

Cu toate acestea, experţii consideră că acest studiu nu ar trebui să ducă la recomandarea consumului de ciocolată. „Nu putem sfătui oamenii să înceapă să consume ciocolată doar pe baza acestui studiu. Gândiţi-vă la potenţialele efecte negative ce ar putea apărea, precum obezitatea şi diabetul de tip 2”, avertizează Richard Libman, neurolog în cadrul Institutului de Neuroştiinţe Cushing, din New York.

Libman subliniază că ipoteza care identifică flavonoidele drept sursă a efectelor pozitive nu a fost pe deplin confirmată, adăugând că aceste substanţe se găsesc şi în alte alimente mult mai sănătoase, precum broccoli, nuci, mere, ceai sau soia.

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase