Home » Istorie » În urmă cu peste un mileniu, adevăratul Ragnar Lodbrok conducea o bătălie legendară care avea să-i asigure un loc în istorie

În urmă cu peste un mileniu, adevăratul Ragnar Lodbrok conducea o bătălie legendară care avea să-i asigure un loc în istorie

În urmă cu peste un mileniu, adevăratul Ragnar Lodbrok conducea o bătălie legendară care avea să-i asigure un loc în istorie
Ragnar Lothbrok (interpretat de actorul Travis Fimmel) în serialul „Vikingii”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28.03.2024
Pe 28 martie 845, Parisul a fost prădat de către vikingi, în fruntea cărora se afla, cel mai probabil Ragnar Lodbrok, care ar fi colectat o răscumpărare uriaşă pentru a pleca.

Ragnar Lodbrok a fost un conducător danez legendar. Istoricii cred că el a trăit în prima parte a secolului al IX-lea, fiind unul dintre cei mai influenţi lideri militari din acea perioadă.

Printre evenimentele majore care îi sunt atribuite vikingului se numără atacul asupra Franţei, asediul şi capturarea Parisului din anul 845 şi un atac asupra Nothumbriei, unul dintre regatele medievale ale anglo-saxonilor, în 865.

În timpul celei din urmă, armata lui Ragnar a fost înfrântǎ, iar el a fost luat prizonier. Regele Aella al II-lea a poruncit să fie aruncat într-o groapă cu şerpi veninoşi, unde ar fi murit în chinuri groaznice.

Pe 28 martie, adepţii religiei asatru sărbătoresc „Ziua lui Ragnar Lodbrok”, zi care marchează cel mai mare succes militar al liderului nordic.

Asatru consideră valori morale curajul, onoarea, ospitalitatea, independenţa şi libertatea, individualitatea şi responsabilitatea, hărnicia şi perseverenţa, loialitatea şi respectarea strămoşilor.

 

 

Religia este recunoscută în state precum Islanda, Norvegia sau Danemarca.

Viaţa lui Ragnar Lodbrok a inspirat serialul TV „Vikingii”.

Descoperă vă prezintă semnificaţiile zilei de 28 martie:

1791 – Este trimis Curţii imperiale Habsburgice de la Viena ’’Supplex Libellus Valachorum’’, primul program politic naţional al românilor din Transilvania.

1862 – S-a născut politicianul socialist francez Aristide Briand (m.1932), de patru ori prim-ministru în perioada 1909-1922 şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1926.

1868 – S-a născut la Nijni Novgorod scriitorul rus Alexei Maximovici Peşkov (Maxim Gorki), decedat în circumstanţe neelucidate la Moscova în 1936, în timpul marii terori staliniste.

1888 – S-a născut la Piteşti dramaturgul Alexandru Kiriţescu (m.1961).

1897 – S-a născut Sepp Herberger, jucător şi antrenor german, care a condus naţionala de fotbal vest-germană la cîştigarea primului titlu de campioană mondială în 1954 (Elveţia).

1910 – Francezul Henri Fabre experimentează cu succes primul hidroavion pe apele Mediteranei, lîngă Martigues, în apropiere de Marsilia.

1928 – S-a născut la Varşovia Zbigniew Brzezinski (naturalizat american 1958), profesor de ştiinţe politice şi consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui Jimmy Carter (1977-1981).

1930 – Regimul republican turc condus de Mustafa Ataturk schimbă oficial numele oraşelor Angora şi Constantinopol în Ankara (anticul ’’Ancyra’’) şi, respectiv, Istanbul.

1936 – S-a născut scriitorul şi politicianul peruvian Mario Vargas Llosa, format sub influenţa filozofului Jean Paul Sarte, a scriitorului William Faulkner şi a politicianului Margaret Thatcher.

1939 – Cucerirea Madridului de către generalul naţionalist Francesco Franco semnifică încheierea războiului civil, declanşat de acesta în 1936 prin revolta împotriva guvernului republican.

1943 – A încetat din viaţă muzicianul rus Serghei Rahmaninov.

1949 – A încetat din viaţă compozitorul român Grigoraş Dinicu (n. 1889).

1957 – A încetat din viaţă Gheorghe Tătărăscu, fost academician şi prim-ministru liberal al României (1934-1937) şi deţinut politic în timpul regimului comunist.

1964 – Începe să emită ’’Radio Carolina’’, primul post de radio-pirat, amplasat pe o platformă maritimă în apele internaţionale din apropierea coastei de sud-est a Angliei.

1969 – A încetat din viaţă generalul Dwight Eisenhower, coautor al victoriei Naţiunilor Unite împotriva Germaniei naziste (1942-1945), primul comandant suprem al NATO (1952) şi preşedinte republican al SUA (1953-1961).

1974 – Marea Adunare Naţională (parlamentul RSR) instituie funcţia de preşedinte al României comuniste şi-l alege în această funcţie pe secretarul general al PCR, Nicolae Ceauşescu.

1979 – Accidentul de la centrala nucleară Three Mile Island (Pennsylvania), cauzat de o defecţiune a sistemului de răcire ce a condus la supraîncălzirea miezului reactorului.

1985 – A încetat din viaţă pictorul şi scenograful Marc Chagall (n.1887).

1994 – A încetat din viaţă la Paris dramaturgul francez de origine română Eugen Ionesco (n. 1912, Slatina), pionier al teatrului absurdului.

1995 – Preşedintele român Ion Iliescu a fost primit la Vatican de către Papa Ioan Paul al II-lea.

1997 – A încetat din viaţă scriitorul şi publicistul român Gheorghe Tomozei (n. 1936).

2005 – Opinia publică a aflat de răpirea în Irak de către grupări paramilitare a jurnaliştilor Marie-Jeanne Ion şi Sorin Mişcoci de la Prima Tv şi lui Ovidiu Ohanesian de la România Liberă. Aceştia au stat în detenţie 55 de zile.

2006 – A încetat din viaţă pilotul italian de deltaplan Angelo D’Arrigo, recordman mondial de zbor liber la altitudine, într-un accident aviatic, după prăbuşirea avionului cu care călătorea în timpul unei demonstraţii.

2007 – Faustino Oramas, legendă a muzicii cubaneze, cunoscut sub numele de scenă El Guayabero, a murit. (n. 1911).

2014 – Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a fost ales secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, acesta îi va succeda lui Anders Fogh Rasmussen, care a deţinut această funcţie începând din august 2009

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase