Home » Istorie » „Unabomber”, unul dintre cei mai temuţi terorişti din istorie

„Unabomber”, unul dintre cei mai temuţi terorişti din istorie

„Unabomber”, unul dintre cei mai temuţi terorişti din istorie
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.04.2024
Pe 3 aprilie 1996, autorităţile americane l-au prins, în cabana sa din Montana, pe bărbatul suspectat că ar fi teroristul ”Unabomber”, responsabil pentru moartea a trei persoane şi rănirea altor 23.

Celebrul terorist, denumit de presa americană Unabomber, din cauza metodei sale preferate de a ucide se numea de fapt Theodore John „Ted” Kaczynski şi s-a născut pe data de 22 mai 1945 în Chicago, din părinţi emigranţi polonezi.

Kaczynski a fost un copil fragil şi bolnăvicios, care a suferit de reacţii alergice la multe medicamente şi a fost nevoit să trăiască în condiţii de izolare şi recuperare medicală.

 

 

De fapt, mulţi dintre specialiştii care l-au studiat şi i-au analizat ulterior motivaţiile sunt convinşi că multe incidente din copilăria sa tristă, l-au marcat serios pe viaţă. De fapt, conform observaţiilor medicilor care l-au tratat, se pare că după perioadele sale de spitalizare, personalitatea lui Ted s-a schimbat categoric. Până şi naşterea fratelui său mai tânăr, David Kaczynski, a avut un efect puternic asupra sa.

Părinţii săi au observat de la bun început sclipirile de geniu ale lui Ted faţă de domeniul matematicii, prin urmare l-au impulsionat şi susţinut avid în această direcţie.

Copil cu o inteligenţă sclipitoare, Ted a avut totuşi de suferit în perioada şcolii. Afecţiunile sale medicale l-au împiedicat cu doi ani de zile să meargă la şcoală la vârsta normală de şcolarizare. În plus, a fost marginalizat şi tratat drept „diferit” atât de profesorii din şcoală şi liceu, cât şi de colegi. „Vina” consta doar în inteligenţa sa deosebită care-i complexa pe cei din jur. În ciuda acestor neajunsuri la nivel de integrare socială, Ted a fost un copil activ în grupurile şcolare în care a activat, inclusiv în grupul de limbă germană şi cel de şah.

Povestea integrală o găsiţi aici

Descoperă îţi prezintă semnificaţiile istorice ale zilei de 3 aprilie:

1926 – Reprezentanţele diplomatice din România şi Egipt au fost ridicate la nivel de legaţie.

1933 – Un avion a survolat pentru prima dată Everestul.

1933 – La Bucureşti, a fost inaugurat “Institutul de Cultură Italiană”.

1941 – Trupele germane şi maghiare invadează Iugoslavia.

1948 – Preşedintele Harry Truman a semnat Planul Marshall.

1966 – Staţia “Luna 10” a devenit primul satelit artificial al Lunii.

1967 – România şi Canada au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă.

1992 – S-a semnat, la Bucureşti, Acordul privind relaţiile comerciale dintre Guvernul României şi Guvernul SUA.

1992 – Au fost stabilite relaţii diplomatice la nivel de ambasadă cu Ucraina.

1996 – Biroul de legătură pentru România al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a salutat promulgarea, la 1 aprilie, a Legii privind statutul şi regimul refugiaţilor în România, criticînd, însă, limitarea duratei statutului de refugiat şi restricţiile de acordare a azilului pentru persoanele care călătoresc fără documente sau cu paşapoarte false.

1997 – Cabinetul Ciorbea a adoptat o Hotărâre de Guvern privind reorganizarea Ministerului Apărării Naţionale, potrivit căreia organizarea Statului Major General urma să fie similară cu cea a ministerelor pentru apărare din ţările membre NATO.

1997 – Criticul literar Laurenţiu Ulici a fost reales preşedinte al Uniunii Scriitorilor.

1997 – A avut loc semnarea Tratatului de uniune Rusia-Belarus.

2006 – Reprezentanţi ai unor regiuni din Ungaria, România, Republica Moldova şi Ucraina, au semnat, în Ungaria, o declaraţie de intenţie privind construcţia unei şosele rapide pe traseul Nyiregyhaza (Ungaria) – Odessa (Ucraina) prin Suceava şi Chişinău, drum care se va conecta cu coridorul pan european V.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase