Home » Istorie » În urmă cu 197 de ani era vândut primul pachet de chibrituri

În urmă cu 197 de ani era vândut primul pachet de chibrituri

În urmă cu 197 de ani era vândut primul pachet de chibrituri
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.04.2024
Pe 7 aprilie 1827, John Walker, un chimist englez, a vândut primul pachet de chibrituri ”moderne”, care se aprindeau pe bază de fricţiune, invenţie pe care o dezvoltase cu un an înainte.

Chimistul John Walker (29 mai 1781 – 1 mai 1859) s-a arătat foarte interesat să găsească o metodă prin care să obţină foc mai uşor.

 

 

La vremea aceea existau mai multe amestecuri de substanţe care se aprindeau în urma unei explozii bruşte, însă nu se găsise încă o metodă de a transmite flacăra către un material care arde încet, cum este lemnul.

Într-o zi, în timp ce prepara acele amestecuri chimice, un chibrit care fusese umezit în acele substanţe a luat foc, după ce s-a frecat accidental de vatră. Walker a intuit imediat că descoperise ceva viabil şi a început să facă chibrituri care se aprindeau cu ajutorul fricţiunii.

Costul primului pachet de 50 de chibrituri a fost de un şiling. Acestea se numeau Congreves.

Walker a refuzat să patenteze invenţia, oricine fiind liber să le producă. Vânzările i-au permis să se pensioneze câţiva ani mai târziu.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 7 aprilie:

1348 – Este fondată, de către de împăratul Carol al IV-lea de Luxemburg, Universitatea Carolină din Praga.

1749 – Domnitorul Constantin Mavrocordat a hotărât abolirea iobăgiei în Moldova.

1795 – A apărut “Aritmetica”, prima carte românească de matematică.

1795 – Franţa adoptă metrul ca unitate de măsură.

1931 – S-a născut actorul Amza Pellea (m. 12 decembrie 1983).

1940 – La Bucureşti, a avut loc deschiderea oficială a “Institutului Cultural German”.

1993 – Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) a devenit cel de-al 18-lea membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

1998 – Javier Solana, secretarul general al NATO, a inaugurat la Bruxelles, un nou sediu, care urma să adăpostească reprezentanţele celor 21 de ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, dintre care face parte şi România.

1998 – Comitetul pentru probleme sociale al Adunării Parlamentare a CE organizează o audiere în problema Cartei Sociale a Consiliului Europei.

2003 – Trupele americane ocupă Bagdadul. Regimul lui Saddam Hussein se prăbuşeşte două zile mai târziu.

2005 – Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a depus jurământul în calitate de şef al statului (n. 25 mai 1941); a fost preşedintele Moldovei până pe 11 septembrie 2009.

2009 – Mii de persoane protestează la Chişinău pentru a cere anularea rezultatelor scrutinului parlamentar, în urma căruia Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obşinut 49,96% din voturi.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase