Home » Istorie » 234 de ani de la moartea lui Benjamin Franklin, marele inventator care a ajuns părintele unei naţiuni – VIDEO

234 de ani de la moartea lui Benjamin Franklin, marele inventator care a ajuns părintele unei naţiuni – VIDEO

234 de ani de la moartea lui Benjamin Franklin, marele inventator care a ajuns părintele unei naţiuni – VIDEO
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.04.2024
Astăzi se împlinesc 234 de la moartea lui Benjamin Franklin, unul dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite. Franklin a fost un important om de ştiinţă, inventator, diplomat şi om politic.

El a inventat inclusiv ochelarii bifocali, fără de care vederea noastră nu ar fi fost poate la fel de bună astăzi. Tot Benjamin Franklin a inventat şi paratrăsnetul şi i-a uimit pe savanţii din întreaga lume cu experimentele sale în domeniul electricităţii.

 

 

Franklin a ajuns la aceste performanţe ştiinţifice în mare parte pe cont propriu, având în vedere că s-a născut într-o familie modestă. Tatăl său era fabricant de săpun şi de lumânări şi se afla la a doua căsătorie atunci când el a venit pe lume. Benjamin Franklin a fost al 15-lea copil al familiei care a avut, în cele din urmă, 17 copii.

Sursă: YouTube

Marele inventator a mers în copilărie la şcoală doar doi ani, dar a citit mult şi a învăţat aritmetica, navigaţia şi gramatica.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 17 aprilie.

1647 a murit cronicarul Grigore Ureche, sfetnic apropiat al domnitorului Vasile Lupu, mare spătar, iar din anul 1642 mare vornic. Este autorul lucrării „Letopiseţul Ţării Moldovei” (n. 1590).

1880 – A fost înfiinţată Banca Naţională Română, cu drept exclusiv de a emite monedă.

1888 – A fost ridicat clopotul Patriarhiei, cel mai mare din ţară, la acea dată.

1894 – S-a născut Nikita S Hruşcov, lider sovietic, succesorul lui I.V.Stalin.

1924 – S-au înfiinţat studiourile cinematografice Metro-Goldwin-Mayer.

1945 – A murit poetul Ion Pillat. (n.1891)

1990 – A fost înregistrată oficial prima candidatură pentru funcţia de preşedinte al României: Ion Iliescu, propus de Frontul Salvării Naţionale (FSN).

1996  – Centrala de la Cernavodă a fost inaugurată oficial de preşedintele Ion Iliescu şi de primul ministru al Canadei, Jean Chrétien.

2003  – Preşedintele Ion Iliescu şi premierul Adrian Năstase au asistat, la Atena, la ceremonia semnării tratatelor de aderare la Uniunea Europeană a celor zece state invitate să devină membre UE începând cu 1 ianuarie 2004

2008 – Actriţa britanică Hazel Court, supranumită „regina filmelor horror”, care a apărut în filme de groază populare în anii ’50 – ’60, alături de staruri precum Boris Karloff şi Vincent Price, a murit. (n. 10 februarie 1926)

Sursă: Mediafax

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase