Home » Istorie » Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin

Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin

Publicat: 23.04.2023
Astăzi se împlinesc 16 ani de la moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte de la Kremlin ales în mod democratic.

El va rămâne în istorie drept omul care i-a înlăturat pe comunişti de la putere şi a deschis calea reformelor în Rusia.

 

 

Fost director al unei întreprinderi de construcţii din Urali, Elţîn a atras atenţia lumii pentru prima dată în 1991, când i-a sfidat pe autorii loviturii de stat împotriva liderului sovietic Mihail Gorbaciov.

Ulterior, a fost implicat în acţiunile care au dus la destrămarea Uniunii Sovietice şi a devenit primul preşedinte ales democratic al Rusiei, preluând puterea de la Gorbaciov.

Elţîn şi-a pierdut repede popularitatea după ce a introdus un program radical de reforme economice, care au scăzut dramatic nivelul de trai al populaţiei şi au încurajat, spun criticii, apariţia marilor oligarhi, în urma privatizării dubioase a coloşilor industriali de stat. Menită să asigure o tranziţie rapidă de la economia planificată, socialistă, la cea capitalistă, “terapia de şoc” introdusă de Elţîn a aruncat Rusia într-o criză financiară acută.

Declanşarea primului război din Cecenia, desfăşurat între 1994 şi 1996 şi soldat cu zeci de mii de morţi şi umilirea armatei ruse, i-a scăzut şi mai mult popularitatea atât în Rusia, cât, mai ales, pe plan internaţional. A fost reales în iulie 1996 în funcţia de preşedinte al Rusiei, fiind supus, la scurt timp, unei intervenţii chirurghicale de by-pass coronarian cvintuplu.

Boris Elţin a murit la vârsta de 76 de ani în urma unui atac de cord.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 23 aprilie:

1564 – S-a născut dramaturgul şi poetul William Shakespeare, autor al pieselor de teatru „Furtuna”, „Visul unei nopţi de vară”, „A douăsprezecea noapte”, „Richard al III-lea”, „Henric al VIII-lea”, „Romeo şi Julieta”, „Hamlet” şi „Othello” (m. 23 aprilie 1616).

1858 – S-a născut fizicianul Max Planck, întemeietorul Institutului de Fizică Teoretică, laureat al Premiului Nobel în 1918. Planck a pus bazele mecanicii cuantice. (m. 4 oct. 1947)

1891 – S-a născut compozitorul rus Serghei Prokofiev, compozitorul baletului „Romeo şi Julieta” (m. 5 martie 1953)

1894 – S-a născut scriitorul Gib Mihăescu: „Braţul Andromedei”, „Vedenia”, „Zilele şi nopţile unui student întârziat” (d. 19 octombrie 1935).

1899 – S-a născut romancierul american de origine rusă Vladimir Nabokov: „Lolita”, „Râsete în întuneric”, „Foc palid” (d. 1977).

1902 – S-a născut scriitorul Halldór Laxness, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1955; este autorul volumelor „Lumina lumii”, „Clopotul din Islanda” şi „Pârjol în Copenhaga” (m. 8 feb. 1998)

2000 – Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din „Faust” de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.

Sursă: Mediafax, Gândul

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase