Home » Istorie » Ziua în care Iancu de Hunedoara ajungea o legendă. Victoria care a dat naştere unei practici păstrate şi la ora actuală

Ziua în care Iancu de Hunedoara ajungea o legendă. Victoria care a dat naştere unei practici păstrate şi la ora actuală

Ziua în care Iancu de Hunedoara ajungea o legendă. Victoria care a dat naştere unei practici păstrate şi la ora actuală
Publicat: 22.07.2023
La data de 22 iulie 1456 are loc victoria de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, împotriva armatei otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului.

Lupta de la Belgrad s-a produs după ce, în 1454, turcii au rupt armistiţiul şi au asediat Semendria. În timp ce sultanul îşi aduna forţele, Iancu de Hunedoara a reuşit la rândul său cheme oameni la război.

 

Pentru a avea un aliat în Ţara Românească, l-a ajutat pe Vlad Ţepeş să-şi recapete tronul şi a reuşit să adune din Transilvania 20.000 de soldaţi şi mici nobili. De asemenea a reuşit să adune o armată de oameni simpli cu arme proprii, coase, furci, prăştii de circa 27-28.000 de ţărani cu toată opoziţia nobililor şi a orăşenilor.

Asediul Belgradului de către turci a început la 4 iulie 1456, şi a fost deosebit de puternic. Însă, flota cruciată a câştigat bătălia pe apă distrugând, în 14 iulie, flota turcească, ce împiedica aprovizionarea oraşului.

Lupta decisivă s-a dat între 21-23 iulie. Atacul musulman a fost respins în 21 iulie, iar în 23 iulie creştinii atacau tabăra turcilor.

Ca omagiu papa Calixt al III-lea a elogiat victoria obţinută de Iancu de Hunedoara ca fiind „cel mai fericit moment al vieţii sale” şi a ordonat ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa, de atunci încoace, să fie trase în fiecare amiază, ca o chemare zilnică a credincioşilor la rugă pentru apărarea oraşului.

Această practică, a trasului clopotelor de amiază, este atribuită în mod tradiţional sărbătoririi internaţionale a victoriei în bătălia de la Belgrad, contra oştirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul Constantinopolului. Tot Papa Calixt al III-lea, l-a numit pe Iancu de Hunedoara: „atletul cel mai puternic, unic al lui Cristos”.

Sursă: Wikipedia

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 22 iulie:

1822 – S-a născut geneticianul austriac Johann Gregor Mendel, descoperitorul legilor eredităţii (m. 6 ianuarie 1884).

1887 – S-a născut Gustav Hertz, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1925 (m. 30 oct 1975).

1938 – A încetat din viaţă compozitorul Ionel Fernic, autorul celebrelor romanţe „Îti aduci aminte, doamnă?”, „La umbra nucului batrân”, „Iubesc femeia”, „Pe bolta când apare luna”. (n. 29 mai 1901)

1946 – A fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care începe să funcţioneze efectiv la data de 7 aprilie 1948.

1983 – A încetat din viaţă părintele Ilie Lăcătuşu, ale cărui moaşte se află la Mănăstirea Petru Vodă (n. 6 decembrie 1909).

1987 – Gorbaciov face cunoscută disponibilitatea URSS de a distruge toate rachetele cu rază medie de acţiune.

1996 – S-a desfăşurat, la Constanţa, aplicaţia militară „Cooperative Partner ’96”, la care au participat statele membre NATO – Grecia, Italia, Spania, SUA, Turcia, Gruparea navală de intervenţie din Mediterana şi statele partenere România, Bulgaria şi Ucraina.

1996 – Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare a acordat României un credit nerambursabil în valoare de 400.000 dolari, pentru dezvoltarea comunicaţiilor. Acordul a fost semnat de Joseph Grandmaison, directorul TDA şi de Ovidiu Ioan Muntean, ministrul Comunicaţiilor.

1998 – Intră în vigoare Convenţia privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, adoptată la Roma la data de 24 iunie 1995. România a depus instrumentele de ratificare la data de 21 ianuarie 1998.

1999 – Parchetul Curţii Supreme de Justiţie solicită ministrului Justiţiei declanşarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare a deputatului PD Petre Partal, pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, într-un dosar în care politicianul este învinuit de fraudarea Credit Bank cu peste 48 de miliarde de lei.

2000 – A murit regizorul francez Claude Sautet (n. 1924).

2001 – A murit Vlad Mugur, regizor la Teatrul Naţional din Cluj (n. 22 iunie 1927)

2002 – Danielle Steel, prolifică autoare de romane de dragoste, a primit din partea guvernului francez, Ordinul Artelor şi Literelor, pentru contribuţia ei artistică.

2004 – Preşedintele american George W. Bush l-a primit, la Casa Albă, pe premierul român Adrian Năstase, cu care a discutat situaţia din Irak şi Afganistan, relaţiile bilaterale, alegerile din România şi SUA şi problema adopţiilor internaţionale.

2005 – Microsoft anunţă numele final al noului sistem de operare: „Windows Vista”.

2006 – Preşedintele Parlamentului irakian, Mahmud al-Mashhadani, cere forţelor americane să nu se mai implice în Irak.

2007 – Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP) a câştigat alegerile legislative din Turcia.

2008 – Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost localizat şi arestat de serviciile de securitate sârbe, fiind inclupat de TPI pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război din cauza rolului avut în războiul din Bosnia, care a provocat moartea a peste 200.000 de persoane între 1992 şi 1995

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase