Home » Istorie » Mafiotul de o brutalitate cumplită care a îngrozit America

Mafiotul de o brutalitate cumplită care a îngrozit America

Mafiotul de o brutalitate cumplită care a îngrozit America
Al Capone (1899-1847). Sursa foto: Courtesy Everett Collection/Profimedia
Publicat: 17.10.2023
La 17 octombrie 1931, Al Capone a fost condamnat pentru evaziune fiscală şi închis pentru 11 ani.

Alphonse Gabriel Capone s-a nascut in 1899. Era al patrulea copil al unui frizer si al unei croitorese, originari din sudul Italiei si emigrati in SUA in 1893.

 

 

La inceputul secolului XX, strazile New York-ului erau terorizate de bande, alcatuite mai ales din emigranti de felurite neamuri si aflate permanent in razboi unele cu altele. Dupa un scurt periplu prin astfel de organizatii, mai mici, Al Capone s-a alaturat uneia dintre cele mai vestite grupari, cunoscuta sub numele de Five Points Gang. (Five Points era o intersectie din Manhattan, de unde porneau cinci strazi).

In 1921, impreuna cu familia sa (se casatorise intre timp) s-a mutat la Chicago, care avea sa devina orasul-emblema al gangsterismului. Aici, diferitele bande – apartinand unor grupuri de crima organizata, numite la noi, desi nu intotdeauna corect, mafii – se luptau intre ele pentru acapararea unei felii cat mai mari din piata clandestina a bauturilor alcoolice. Principalele mafii implicate erau, la Chicago, cea irlandeza si cea italiana. Capone a intrat in banda numita Chicago Outfit si, de-a lungul epocii prohibitiei, prezenta sa la Chicago a dus orasul la un nivel de violenta pe care nu-l mai cunoscuse pana atunci.

In 1923, la Chicago a fost ales ca primar William Emmet Dever, sub a carui conducerea presiunile asupra bandelor s-au intetit. Orasul incerca sa scape de organizatiile mafiote care raspandeau teroare. Pentru a scapa, la randul sau, de haituiala politiei din Chicago, Al Capone a hotarat sa-si mute cartierul general la Cicero, un orasel din apropiere de Chicago (fara a renuta insa la afacerile pe care le desfasura in marele oras).

Capone si banda sa au pus stapanire pe Cicero cu o brutalitate cumplita: au eliminat intai mafia locala, irlandeza, condusa de fratii O’Donnell. Razboiul intre bandele rivale s-a incheiat cu peste 200 de morti. Dupa care au urmat noile alegeri: oamenii erau asteptati in centrele de votare de catre ciracii lui Capone si siliti, sub amenintare, sa voteze cu candidatul mafiei, care a castigat alegerile la mare distanta de oponenti. Cateva saptamani mai tarziu, noul primar a incercat sa se emancipeze, declarand ca va lupta indarjit impotriva gangsterilor. Al Capone in persoana l-a azvarlit jos pe scarile primariei, o demonstratie de forta menita sa arate tuturor cine era acum stapan in Cicero.

Citeşte aici continuarea!

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 17 octombrie:

1849 – A încetat din viaţă compozitorul polonez Frederic Chopin (n. 1 martie 1810)

1897 – S-a născut Ştefana Velisar-Teodoreanu, prozatoare, poetă, traducătoare, soţia scriitorului Ionel Teodoreanu („Calendar vechi”, „Viaţa cea de toate zilele”, „Căminul”) (m. 1995).

1905 – S-a născut Alexandru Dima, critic şi istoric literar, membru al Academiei Române (m. 1979).

1915 – S-a născut dramaturgul Arthur Miller („Moartea unui comis-voiajor”, „Tortura”, „Preţul”) (m. 2005)

1918 – S–a născut actriţa americană de film Rita Hayworth (Margarita Carmen Cansino) (m. 14 mai 1987)

1921  – S–a născut Liviu Popa, grafician, scenograf de teatru şi film. A realizat scenografii pentru filmele “Ciulinii Bărăganului”, “D–ale carnavalului”, “Setea”,, “Dacii”, “Tinereţe fără bătrâneţe”, “Felix şi Otilia”, “Zestrea Domniţei Ralu”. A obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România, în 1972, pentru “Felix şi Otilia” (m. 4 martie 1977)

1923 – S-a născut scriitorul Constantin Bărbuceanu („Bârlogul lupilor”, „Expresul de noapte”, „Femei singure”) (m. 1995)

1957 – Scriitorul francez Albert Camus a primit Premiul Nobel pentru Literatură.

1979 – Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace datorită acţiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India. A fondat ordinul Misionarii Carităţii şi, timp de peste 45 de ani a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii, conducând şi extinderea Misionarilor carităţii, mai întâi în toată India, apoi şi în alte ţări. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.

1983 – A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi dramaturgul Romulus Guga („Viaţa post-mortem”, „Amurgul burghez”, „Noaptea cabotinilor”) (n. 2 iunie 1939)

1997  – A încetat din viaţă scriitorul James Michener, considerat unul din „giganţii” literaturii populare americane. Romanul său „Tales of the South Pacific” a primit premiul Pulitzer şi a fost ecranizat, devenind un film de succes. („Centennial”, „Hawaii”, „Poland”, „The Covenant”, „Texas”)

1998  – Fostul dictator al Republicii Chile, generalul Augusto Pinochet, este arestat în capitala Marii Britanii, la cererea Justiţiei spaniole, care doreşte să–l interogheze în legătură cu crimele comise în perioada în care Chile a fost condusă de regimul militar

1998  – A încetat din viaţă , la 92 de ani, actriţa britanica Joan Hickson, celebră prin rolul Miss Marple dintr–un cunoscut serial poliţist BBC difuzat în peste 30 de ţări.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase