Home » Istorie » Una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria românilor

Una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria românilor

Una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria românilor
Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 02.11.2023
La 2 noiembrie 1784 a izbucnit răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan.

Începută în noiembrie 1784, în satul Curechiu (Hunedoara), răscoala lui Horea, Cloșcă și Crișan, mișcare cu caracter național și social, iscată ca o reacție a iobagilor români din Ardeal, disperați de situația lor economică și socială tot mai greu de suportat, s-a încheiat după foarte scurt timp, la sfârșitul lunii decembrie a aceluiași an, atunci când cei trei conducători au fost prinși și executați.

 

 

Pe capetele lor se pusese câte un premiu de 300 de galbeni; totuși, susținuți de majoritatea oamenilor din popor – conștienți de faptul că li se apărau interesele -, ei n-au putut fi capturați de autoritățile austro-ungare altfel decât prin trădare. S-au găsit câțiva țărani care, ispitiți de bani, au ajutat la capturarea celor trei, care stăteau ascunși, în vreme ce preoții români care se alăturaseră mișcării umblau prin sate pentru a adună banii necesari pentru că Horea să se poată duce din nou – pentru a cincea oară – la Viena, spre a pleda cauza iobăgimii române în față împăratului austro-ungar, Iosif al ÎI-lea.

La 27 decembrie 1784, câțiva țărani s-au apropiat de Horea și Cloșcă – aceștia stăteau ascunși într-o colibă de crengi, în codrul Scoragetului, din Munții Gilaului – și, pretinzând că umblă după vânat, au fost primit în colibă de cei doi. La un semnal, s-au năpustit asupra lor, i-au legat și apoi i-au predat autorităților.

Citeşte continuarea aici!

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 2 noiembrie:

1755 – S-a născut Marie Antoinette, arhiducesă de Austria şi regină a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea, decapitată în timpul Revoluţiei franceze.

1816 – A încetat din viaţă cărturarul iluminist Gheorghe Şincai, reprezentant al Şcolii Ardelene (n. 1754).

1864 – A fost emis un Decret privind înfiinţarea Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, inaugurată în decembrie 1864.

1873 – S-a născut sculptorul Dimitrie Paciurea (m. 14 iulie 1932).

1913 – S-a născut actorul american Burt Lancaster: „Omul care aduce ploaia”, „Elmer Gantry”, „Aeroportul”, „Ghepardul”. (m. 20 octombrie 1994)

1930 – Haile Selassie devine împărat al Etiopiei.

1938 – A fost semnat primul Diktat de la Viena, prin care Germania şi Italia se angajau să „arbitreze” problemele teritoriale ungaro-cehoslovace.

1950 – A încetat din viaţă George Bernard Shaw, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1925 (n. 1856).

1975 – A încetat din viaţă Pier Paolo Pasolini, regizor de film italian (n.1922).

1991 – Bartolomeu I devine Patriarh ecumenic al Constantinopolului.

1993 – Preşedintele Bill Clinton a semnat textul Rezoluţiei comune a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului Statelor Unite ale Americii privind ratificarea Acordului comercial între România şi SUA şi acordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate.

2000 – Primul echipaj de trei astronomi (2 ruşi şi un american) ajunge la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

2001 – Talibanii au preluat, la Kandahar, controlul asupra majorităţii sediilor şi vehiculele aparţinând Naţiunilor Unite.

2004 – George W. Bush câştigă scrutinul prezidenţial din SUA în faţa lui John Kerry.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase