Home » Istorie » Povestea celor mai vechi urme umane descoperite până acum în Europa – FOTO

Povestea celor mai vechi urme umane descoperite până acum în Europa – FOTO

Publicat: 25.12.2015
Ele aparţin unor oameni care au trăit în urmă cu 850.000 de ani

După cum bine se ştie, specia umană a apărut în Africa, în urmă cu aproape 3 milioane de ani. De aici, grupuri de indivizi s-au răspândit spre Europa şi Asia acum 1,5 milioane de ani. Pe continentul european au fost descoperite numeroase dovezi ale existenţei omului preistoric, în ţări precum Spania, Franţa sau chiar România. Ceea ce puţină lume ştie este faptul că primele urme lăsate, la propriu, de către oameni pe pământ european au fost descoperite într-o zonă la care puţini se aşteaptă: insulele britanice.

Aşa se face că în urmă cu mai bine de 850.000 de ani, un grup de oameni se afla pe malul unui râu, astăzi dispărut, din actualul comitat englez Norfolk. Cel mai probabil, este vorba de două familii, formate din doi bărbaţi, două femei şi trei copii. Din câte se pare, aceştia se aflau pe malul râului pentru a pescui.

Grupul a trăit într-o perioadă în care condiţiile climatice vitrege ale epocii glaciare erau puţin mai blânde, iar cursurile de apă puteau fi folosite ca surse de hrană. Mai mult decât atât, indivizii ale căror urme au fost descoperite trăiau în apropierea turmelor de mamuţi şi rinoceri preistorici, care puteau fi vânaţi, bineînţeles dacă se încumetau să facă acest lucru.

Pentru cei aflaţi pe malul râului, pericolul era cu atât mai mare cu cât hienele, leii şi smilodonii (cunoscuţi, în mod eronat, sub denumirea de „tigri cu dinţi sabie”) se aflau în zonă. Pentru a se proteja de aceste animale, oamenii îşi construiau aşezările, cel mai probabil, pe insulele din estuarul râului. Indivizii din acea perioadă nu cunoşteau focul, însă îşi prelucrau hrana folosind unelte ascuţite din silex (rocă foarte dură, de culoare cenuşie, gălbuie sau brună).

Urmele de om au fost descoperite în anul 2013, în apropierea satului Happisburgh. Din păcate, în momentul de faţă urmele nu se mai disting, pentru că au fost şterse de valurile Mării Nordului. Cu toate acestea, arheologii au documentat ceea ce au găsit şi au colectat mostre de sol în care se observă urmele oamenilor preistorici.

Sursa: listverse.com

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase