Home » Istorie » Descoperire istorică URIAŞĂ: ”Cu certitudine este al lui Suleyman Magnificul”

Descoperire istorică URIAŞĂ: ”Cu certitudine este al lui Suleyman Magnificul”

Publicat: 10.12.2015
Rămăşiţele unui mormânt ce a aparţinut sultanului Suleyman Magnificul au fost descoperite în apropiere de Szigetvár, în sudul Ungariei, locul unde acesta a murit în anul 1566 în timp ce soldaţii lui asediau cetatea, potrivit anunţului făcut de un istoric maghiar.

Norbert Pap, de la Unviersitatea din Pecs, afirmă că momântul ar fi fost amplasat pe locul unde s-a aflat cortul marelui sultan şi unde acesta a şi murit. Obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice efectuate în zonă arată că mormântul ar fi aparţinut lui Suleyman, afirmă Pap. Au fost, însă, nevoie de mai multe săpături arheologice pentru a se confirma descoperirea.

”Avem date care arată, toate, în aceeaşi direcţie. De aceea noi spunem ”cu certitudine”, pentru că nu există date care să arate altceva. Dar sunt necesare alte confirmări, deoarece este un subiect delicat”, a declarat miercuri istoricul Norbert Pap.

Până la decesul lui la vârsta de 71 de ani, Suleyman Magnificul a fost cel mai longeviv sultan din istoria imperiului. În timpul domniei sale, care a durat 46 de ani, Imperiul Otoman şi-a extins considerabil dominaţia asupra Balcanilor, Orientului Mijlociu şi Africii de Nord.

Ceea ce pare a fi mormântul său se află în fosta aşezare otomană Turbek, distrusă în 1680. Descoperirea a fost anunţată de Pap încă din 2013.

Istoricii cred că inima şi organele sultanului Suleyman au fost înmormântate aici, dar că trupul său a fost dus înapoi la Constantinopole, actualul Istanbul. Suleyman a murit la 5/6 septembrie 1566, însă decesul a fost soldaţilor săi timp de 48 de zile, pentru ca aceştia să continue să lupte.

Cetatea Szigetvár a fost apărată de către localnici conduşi de nobilul croato-ungar Miklos Zrinyi. Asediul a fost o „victorie à la Pirus” pentru otomani şi a întârziat avansul lor fără succes spre Viena pentru zeci de ani.

Potrivit lui Pap, în apropiere de mormânt există şi alte structuri, toate în subteran, care ar putea fi o mică moschee şi o mânăstire dervishi. Lucrările de excavaţie în sit vor reporni în luna aprilie.

Sursa: Guardian

Citeşte şi Suleiman Magnificul – adevărata poveste a celui mai ilustru sultan

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase