Home » Istorie » MISTERUL fascinantelor piese de şah ”Lewis”, descoperite acum 185 de ani – FOTO

MISTERUL fascinantelor piese de şah ”Lewis”, descoperite acum 185 de ani – FOTO

Publicat: 27.02.2016
În total, au fost descoperite 78 de figurine realizate din fildeş de morsă şi colţi de balenă

În anul 1831, publicul scoţian putea vedea pentru prima dată cinci seturi de piese de şah, despre care se spunea că au fost descoperite pe insula Lewis, din arhipelagul scoţian al Hebridelor. Istoricii nu ştiu nici până în acest moment când au fost acestea identificate sau cine le-a realizat. Deocamdată, se cunoaşte doar faptul că figurinele au fost sculptate în fildeş, pe parcursul secolului al XII-lea d.Hr.

Seturile conţin 78 de piese de şah, 14 discuri (despre care se crede că erau folosite pentru un alt joc) şi o cataramă folosită pentru a ţine strâns sacul în care se aflau toate aceste obiecte. Atât figurinele cât şi discurile au fost realizate în Groenlanda, din fildeş de morsă şi colţi de balenă. În total, ele fac parte din cinci seturi de joc şi,mai mult decât atât, printre acestea se află primele reprezentări ale unor episcopi sub forma unor piese de şah.

Foto: chessbase.com

Deşi nu cunosc cu exactitate când au fost realizate sculpturile, istoricii au reuşit, totuşi, să le dateze în perioada cuprinsă între anii 1150 – 1200. La acea vreme, Insulele Hebride încă se afla sub dominaţia vikingilor norvegieni.

Foto: chessbase.com

Posibilitatea datării în acest interval de timp a fost dată mai ales de analiza ornamentelor figurinelor. În acest sens, un indiciu important l-a reprezentat faptul că piesele reprezentând episcopi au mitrele dispuse în faţă şi în spate, obicei apărut în rândul liderilor ecleziastici în jurul anilor 1150.

Foto: chessbase.com

În ceea ce priveşte originea pieselor, opinia generală a specialiştilor se referă la faptul că acestea au fost produse în oraşul norvegian Trondheim. Din câte se ştie până în momentul de faţă, pe parcursul secolului al XII-lea, aici se stabiliseră meşteri renumiţi pentru abilităţile lor de a sculpta în fildeş, dar tot în acest oraş locuiau şi nobili foarte bogaţi, care îşi permiteau să cumpere operele de artă ale artizanilor.

Foto: chessbase.com

67 dintre piesele de şah descoperite pe insula Lewis se află astăzi la British Museum, iar celelalte 11sunt conservate în cadrul Muzeului Naţional din Edinburgh, Scoţia. În contextul în care naţionalismul scoţian a luat amploare, s-a încercat, de nenumărate ori, ca figurinele să revină în zona în care au fost descoperite. Recent, s-a decis ca 6 dintre sculpturile vikinge aflate în posesia englezilor să fie plasate în custodia Muzeului Insulelor de Vest din Stornoway, care îşi va deschide porţile pe parcursul acestui an.

Sursa: history.com

Vă mai recomandăm şi: Decizie luată de Ucraina la 30 de ani de la explozia de la Cernobîl

                              Numărul bolnavilor de Alzheimer, în continuă creştere. Semnele care indică că poţi suferi de demenţă: ”La mine au apărut halucinaţiile”

                                  Adevărul despre dinţii de lemn ai lui Washington şi măştile lui Lincoln. ”Nu au fost sfinţi, au făcut greşeli”. FOTO+VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase