Home » Istorie » O limbă legendară, dispărută acum 2400 de ani, ar putea fi adusă la viaţă. Ce au descoperit arheologii într-un sit din apropierea Florenţei

O limbă legendară, dispărută acum 2400 de ani, ar putea fi adusă la viaţă. Ce au descoperit arheologii într-un sit din apropierea Florenţei

O limbă legendară, dispărută acum 2400 de ani, ar putea fi adusă la viaţă. Ce au descoperit arheologii într-un sit din apropierea Florenţei
Publicat: 01.04.2016
Civilizaţia care a folosit această limbă a fost precursoarea Romei Antice.

Limba etruscă, considerată până acum ca fiind pierdută, ar putea fi adusă la viaţă, cu ocazia identificării unui text inscripţionat pe un monument de piatră descoperit recent. Civilizaţia căreia i se datorează realizarea acestei opere litice s-a dezvoltat în perioada anilor 800 – 400 î.Hr., în zona de nord a Peninsulei Italice.

O echipă internaţională de specialişti, care lucrează în cadrul proiectului de cercetare arheologică a văii Mugello din nordul Toscanei, a descoperit o stelă (monument antic cu specific comemorativ) având o greutate de 226 de kilograme, în situl arheologic Poggio Colla, localizat în apropierea Florenţei. În urma analizării minuţioase a suprafeţei obiectului descoperit, au putut fi observate 70 de caractere, despre care se spune că ar fi fost scrise în limba etruscă.

Arheologul Gregory Warden, coordonatorul operaţiunilor de investigare, susţine că descoperirea făcută de colegii săi ar putea fi un text sacru. Prin urmare, el speră că literele descifrate vor oferi noi informaţii privind ,,sistemul de credinţe al unei culturi reprezentative pentru tradiţiile din Europa Occidentală”

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că stela a fost amplasată iniţial în interiorul unui templu. Acesta a fost demolat în jurul anului 500 î.Hr. şi, prin urmare, monumentului comemorativ trebuia să i se dea un nou scop. Din câte se pare, structura de piatră a fost folosită ca piatră de fundaţie, în momentul în care au început lucrările de construcţie pentru un nou spaţiu destinat desfăşurării ritualurilor sacre.

Motivul pentru care stela s-a conservat într-o stare atât de bună se datorează tocmai faptului că a fost îngropată. Aceasta este şi cauza pentru care cele 70 de caractere au putut fi identificate cu uşurinţă. Din câte se cunoaşte, inscripţia este una dintre cele mai complexe fragmente de text realizate în această limbă de până acum.

Specialiştii sunt de părere că în textul identificat s-ar putea găsi dovezi referitoare la practicile religioase ale etruscilor. ,,Studiul numelor celor care au comandat acest monument ne va oferi noi informaţii despre o societate puternică, în cadrul căreia atât nobilii, cât şi oamenii de rând sau chiar sclavii eliberaţi puteau să achiziţioneze o stelă”, a declarat Jean Macintosh Turfa, cercetător în cadrul Muzeului Universitar din Pennsylvania, SUA.

Sursa: cdanews.com

Vă mai recomandăm şi: Un nou stat a fost creat în Europa, foarte aproape de România. 160.000 de oameni au cerut deja cetăţenie

                                    André Citroën, industriaşul care a pus bazele unui imperiu auto

                                  5 întâmplări SURPRINZĂTOARE din Primul Război Mondial pe care nu le spune nimeni la ora de istorie – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase