Home » Istorie » 10 lucruri pe care nu le ştiai despre filmul-fenomen ”Lista lui Schindler” – VIDEO

10 lucruri pe care nu le ştiai despre filmul-fenomen ”Lista lui Schindler” – VIDEO

10 lucruri pe care nu le ştiai despre filmul-fenomen ”Lista lui Schindler” – VIDEO
Publicat: 10.04.2016
Filmul a fost nominalizat la 12 categorii ale Premiilor Oscar şi a câştigat 7 dintre acestea.

În 1993, era lansat filmul,,Lista lui Schindler”, o dramă istorică regizată şi co-produsă de regizorul american Steven Spielberg. Opera cinematografică a fost inspirată din viaţa lui Oskar Schindler, un om de afaceri german, care, în perioada desfăşurării Holocaustului, a salvat vieţile a numai puţin de 1200 de evrei polonezi, angajându-i în fabricile pe care el le deţinea.

Povestea filmului este una cu adevărat inedită. Noi vă vom prezenta 10 dintre cele mai interesante detalii legate de realizarea acestei pelicule devenite, în timp, un adevărat fenomen:

1. Unul dintre cei 1200 de evrei salvaţi de Schindler a emigrat în SUA, în anul 1948. Vreme de 40 de ani, el a încercat să convingă numeroşi regizori să realizeze un film despre cel care i-a acordat o nouă şansă. În cele din urmă, în anul 1982, supravieţuitorul îl convinge pe autorul australian Thomas Keneally să scrie ,,Arca lui Schindler”, cartea pe care se bazează scenariul filmului ,,Lista lui Schindler”.

2. Branko Lustig a devenit producătorul filmului după ce i-a arătat lui Spielberg numărul tatuat pe braţul său de militarii din lagărul de concentrare de la Auschwitz.

3. Regizorul american nu a acceptat să fie plătit pentru munca depusă, deoarece a considerat că, astfel, ar primi ,,bani mânjiţi cu sânge”.

4. La Auschwitz, Spielberg a refuzat să filmeze în interiorul lagărului de concentrare, din respect pentru cei care şi-au pierdut viaţa în acel loc.

5. Regizorul a dorit ca filmul să fie realizat în alb-negru, pentru că îi amintea de primele filmări realizate de trupele aliate în interiorul lagărelor.

6. În perioada filmărilor, Spielberg se ocupa în timpul zilei de regie, iar seara de montajul filmului ,,Jurassic Park”.

7. Într-un interviu acordat publicaţiei Time, în anul 2013, Lustig a declarat că unul dintre cele mai răvăşitoare momente pentru el a fost atunci când a trebuit să recruteze copii, pentru a cânta în timp ce erau urcaţi în vagoane.

8. Pe parcursul filmărilor, Spielberg a izbucnit în lacrimi de mai multe ori. Una dintre scenele care l-a emoţionat cel mai mult a fost cea în care prizonierii polonezi din lagărul de concentrare au fost dezbrăcaţi şi umiliţi de către trupele naziste.

9. La Varşovia, în timpul premierei filmului, regizorul a cântat la saxofon, vreme de 5-6 minute, o melodie evreiască tradiţională din estul Europei.

10. În perioada filmărilor, pentru a-şi creşte moralul, Spielberg a vorbit la telefon cu Robin Williams.

Vă mai recomandăm şi: Cum poţi face ”Ocolul lumii în 80 de minute”?

                                  O româncă a câştigat ”Premiul de aur” pentru caligrafie japoneză

                             A combinat poze vechi şi noi din Paris şi a reînviat istoria frumosului oraş. GALERIE FOTO

 

 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase