Home » Istorie » Locul misterios unde s-a adăpostit Lenin pentru a nu fi arestat de autorităţile ţariste. Nostalgicii îl vizitează şi în ziua de astăzi – GALERIE FOTO

Locul misterios unde s-a adăpostit Lenin pentru a nu fi arestat de autorităţile ţariste. Nostalgicii îl vizitează şi în ziua de astăzi – GALERIE FOTO

Publicat: 30.04.2016
Se presupune că liderul bolşevic şi-a ales pseudonimul „Lenin” după fluviul Lena.

În luna iulie a anului 1917, ca urmare a desfăşurătii unei confruntări armate între bolşevici şi forţele guvernamentale provinciale ruse, guvernul provizoriu din Sankt Petersburg dă ordin ca organizatorii protestului să fie arestaţi. Printre cei 40 de lideri ai Partidului Bolşevic, care trebuiau să fie supuşi judecăţii, se număra şi Vladimir Ilych Ulyanov, cel care avea să fie cunoscut ulterior sub numele „Lenin”.

Împreună cu un alt membru marcant al Partidului Bolşevic, Grigory Zinoviev, Lenin a reuşit să scape de arest, refugiindu-se în imediata apropiere a oraşului Sankt Petersburg, în satul Razliv. Locul a fost ales în mod special pentru a putea menţine în permanenţă cu legătura cu protestatarii şi a fi la curent cu situaţia din capitală.

Galerie foto

vezi galeria
7 foto

Cei doi au găsit refugiu în hambarul lui Nikolai Yemelyanov, un alt membru de partid, care muncea în fabrica de armament de la Sestroretsk, situată în vecinătatea localităţii Razliv. După ce s-a răspândit zvonul că Lenin ar fi activat şi el în cadrul aceleiaşi uzine, el s-a văzut nevoit să plece împreună cu Zinoviev, într-un loc în care puteau fi, cel puţin pentru moment, în siguranţă. Ajutaţi de cel care le-a oferit sprijin încă din primul moment, fugarii şi-au construit un cort din lemne şi paie, în apropierea unui lac.

Copia cortului în care s-au adăpostit Lenin şi Zinoviev (Foto:amusingplanet.com/Anna Pronenko/Panoramio)

Cei doi au trăit aici pentru o scurtă perioadă, fiind deghizaţi în ţărani finlandezi. Mulţi lideri bolşevici au venit să se întâlnească cu Lenin în locul de refugiu de lângă Razliv. Pentru ca străinii să nu se apropie foarte mult de cort, Yemelyanov stătea de pază aproape în fiecare noapte. 

Monumentul de granit ridicat pe locul unde s-a aflat cortul (Foto:amusingplanet.com/Peter Ivanov/Wikimedia)

Ca urmare a faptului că nu mai puteau suporta condiţiile dure de supravieţuire din mediul sălbatic, Lenin şi Zinoviev decid să plece din Razliv, pe data de 8 august 1917, şi se mută în Finlanda. După moartea lui Lenin, în 1924, hambarul lui Yemelyanov a fost declarat monument istoric şi transformat în muzeu. 

Fostul hambar al lui Yemelyanov (Foto:amusingplanet.com/kurort.spb.ru)

Cortul construit de cei doi fugari nu a supravieţuit pentru mult timp, astfel că, în anul 1928, în locul în care s-a aflat adăpostul, a fost ridicat un monument de granit, ce aminteşte de construcţia din lemne şi paie ridicată de Lenin şi Zinoviev. Ulterior, în apropierea acestui edificiu a fost realizată o replică a cortului şi un muzeu, deschis în anul 1969.

Vă mai recomandăm şi: 5 MISTERE imense ale marilor familii regale. Ce s-a întâmplat cu prinţesa Anastasia? – FOTO

                                  Cum suna PRIMA VOCE înregistrată în istoria omenirii – AUDIO de colecţie

                                 DEZVĂLUIRI. Cum a cooperat Associated Press cu regimul nazist. Reacţia prestigioasei agenţii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase