Home » Istorie » Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale pentru americani. Totul a început în urmă cu mai bine de un secol

Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale pentru americani. Totul a început în urmă cu mai bine de un secol

Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale pentru americani. Totul a început în urmă cu mai bine de un secol
Publicat: 12.04.2016
Regiunea Panama şi-a obţinut independenţa faţă de Columbia la data de 3 noiembrie 1903.

Statul Panama a fost creat în urmă cu mai bine de un secol, cu scopul de a servi intereselor comerciale ale SUA. Era perioada în care dominaţia Imperiului Britanic începuse să cunoască sfârşitul, un nou colos urmând să îi ia acestuia locul: gigantul condus de Unchiul Sam. 

Iată ce menţionează jurnalistul american Ken Silverstein într-un articol scris în anul 2014, în publicaţia Vice: ,,În 1903, administraţia Roosevelt a forţat crearea unui nou stat, obligând Columbia să recunoască independenţa provinciei Panama. Preşedintele a acţionat în numele unor grupuri bancare, printre care s-a numărat  JP Morgan&Co., recunoscut drept agentul fiscal al ţării recent înfiinţate. Compania a primit atunci sarcina de a administra cele 10 milioane de dolari investite de guvernul american în ţara nou-creată”. 

Principala intenţie a SUA era de a obţine controlul asupra Istmului Panama, pentru a construi un canal care urma să unească Atlanticul de Pacific. Şantierul a debutat în 1904 şi a durat aproximativ 10 ani.

La începutul secolului XX, Columbia trecea printr-o perioadă de tulburări politice, marcată de aşa-numitul ,,Război de 1000 zile”, desfăşurat între partidul liberal şi cel conservator. Băncile americane au profitat de această situaţie, susţinând crearea statului Panama şi transformându-l într-un adevărat centru al evaziunii fiscale şi al spălării de bani.

Mai mult decât atât, după finalizarea Canalului, el a fost folosit de companiile de transport maritim pentru a evita sistemul de taxe al SUA. Astfel, în scurt timp, în Panama, cu ajutorul băncilor de pe Wall Street, a fost dezvoltat un mecanism prin care erau ocolite datoriile acordate statului american, exact în momentul în care acesta se afla în plină Depresiune. De exemplu, pasagerii care se aflau la bordul vaselor care navigau în această zonă puteau să consume alcool fără nicio problemă, deşi asupra acestuia era instituită prohibiţia. 

În anii ’70, evaziunea fiscală în Panama atinge cote inimaginabile, datorită programului de acoperire a fisurilor din sistemul fiscal al SUA. Astfel, se ajunge ca în anul 1980, depozitele de aici să însumeze peste 50 de miliarde de dolari. 

Deşi americanii au încercat să îşi impună controlul asupra statului Panama prin semnarea a două tratate, în 1977, respectiv 1999, începând cu preluarea puterii de către generalul Manuel Noriega, în 1983, situaţia dă semne că se schimbă. Acesta decide ca bugetul statului pe care îl conducea se afla mult în siguranţă dacă era asigurată o alianţă cu cartelul de droguri al lui Pablo Escobar. Această înţelegere a căzut rapid, după intervenţia militară a americanilor, în anul 1989. 

În urmă cu mai bine de 100 de ani, SUA obliga Columbia să construiască un canal, pe care şi Nicaragua îl avuse în plan. Acum, statul din America Centrală urmează să realizeze, la rândul său, o cale navigabilă care va lega Atlanticul de Pacific, însă, de data aceasta, proiectul va fi finanţat şi controlat în totalitate de China. 

Sursa: theguardian.com

Vă mai recomandăm şi: ABDICAREA unei legende. Faptele sale au infleunţat decisiv epoca în care a trăit

                                  5 dintre cele mai cunoscuţi monarhi incestuoşi din istorie. Cine a fost Carlos al II-lea, supranumit ”Cel Vrăjit” – FOTO

                          5 MISTERE imense ale marilor familii regale. Ce s-a întâmplat cu prinţesa Anastasia? – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase