Home » Istorie » 10 lucruri pe care nu le ştiai despre fascinantul Harry Houdini. Cum a demascat fizica şi supernaturalul – VIDEO + FOTO

10 lucruri pe care nu le ştiai despre fascinantul Harry Houdini. Cum a demascat fizica şi supernaturalul – VIDEO + FOTO

Publicat: 01.05.2016
Magicianul Harry Houdini s-a născut în Budapesta, Ungaria, în anul 1874.

Între pauza sa din 1899 şi moartea neaşteptată din 1926, acesta a uimit spectatorii prin iluzii debusolante şi prin cascadorii care sfidau moartea, precum ”laptele poate evada” şi ”Celula Chineză de Tortură cu Apă”. Houdini a fost una dintre celebrităţile secolului XX, iar abilităţile sale inegalabile şi teribilismul l-au transformat într-o imagine atât de puternică încât numele său este inclus în multe dicţionare drept sinonim pentru evadare inteligentă.

Mai jos găsiţi 10 lucruri surprinzătoare despre istoria magicianului:

Şi-a stabilit numele după un alt magician

Houdini s-a născut cu numele de Erik Weisz, dar a fost schimbat în Ehrich Weiss în urma emigrării familiei sale în Ungaria. Tânărul Ehrich – Ehrie sau Harry – a avut o pasiune pentru magie, în special pentru munca faimosului Jean-Eugène Robert-Houdin. Când şi-a început propria carieră ca magician, în 1890, acesta a adus un omagiu eroului său prin adăugarea literei ”i” la numele ”Houdin”, ca să creeze acronimul ”Harry Houdini”.

Houdini a devenit cunoscut drept ”Regele Cătuşelor”

Houdini a considerat că trebuie să renunţe la showbiz şi să deschidă o şcoală de magie. La sfatul lui Martin Beck, impresarul său, Houdini a pus evadările în centrul atenţiei din timpul spectacolelor sale. El a început prin a provoca spectatorii să îl lege cu cătuşe şi s-a făcut cunoscut prin evadări din închisori locale, de obicei după ce era închis şi încătuşat de poliţie. Noul ”Rege al Cătuşelor” a umplut săli întregi prin Europa, iar mai târziu şi-a stabilit faima prin numeroase evadări în Statele Unite. O companie de presă l-a văzut sărind într-un râu din Rochester, New York cu mâinile legate la spate; mai târziu a evadat din închisoarea în care a fost închis Charles Guiteau, omul care l-a asasinat pe preşedintele american James A. Garfield.

Fratele său era tot magician

După ce s-a stabilit în Europa la începutul anilor ’90, Houdini l-a adus şi pe fratele său mai mic, Theo, un magician care i-a fost partener în cariera sa timpurie. La puţin timp, Theo a început să prezinte actele fratelui său, sub denumirea de ”Hardeen”. ”Nu am ţinut secret faptul că suntem fraţi”, spunea Hardeen, ”dar am ţinut secret nu numai că suntem buni prieteni, ci şi faptul că Harry m-a băgat în afacere!”.

Houdini a înscenat evadarea dintr-un monstru al mării

În septembrie 1911, un grup de afacerişti din Boston l-au provocat pe Houdini să accepte cea mai bizară cascadorie a carierei sale – o evadare din burta unui ”monstru de mare” de 680 de kg. Istoria nu ne spune nici acum cum arăta cu adevărat acea creatură, însă Houdini a acceptat provocarea.

Cu mii de spectatori de faţă, el s-a lăsat încătuşat, legat la picioare şi aruncat în carcasa mirositoare, care a fost apoi legată în lanţuri şi pusă după o cortină. Houdini a ieşit triumfător după doar 15 minute, dar mai târziu a recunoscut că era aproape să se sufoce de la mirosul chimicalelor din interior.
 
A fost un pionier al aviaţiei

După ce a dezvoltat o pasiune pentru aviaţie în timp ce se afla în Europa, Houdini a cumpărat un aeroplan francez şi a devenit unul dintre primii oameni cu avion privat. Magicianul a avut un accident în timpul zborului în Germania, dar a continuat să zboare şi şi-a propus să devină primul om care pilotează în Australia. Liga Aeriană din Australia a certificat expunerea lui Houdini ca fiind primul zbor puternic şi controlat, dar unii cercetători afirmă că recordul aparţine de fapt lui Colin Defries, un englez care a avut un zbor scurt la câteva luni după.

Houdini a ajutat America în Primul Război Mondial

Chiar dacă a fost născut în Ungaria, Houdini a fost un patriot american şi un suporter puternic în implicarea Statelor Unite în Primul Război Mondial. El a persuadat Societatea Magicienilor Americani să semneze un jurământ faţă de preşedintele Woodrow Wilson şi şi-a anulat turneul pentru a se devota soldaţilor şi pentru a strânge bani pentru pagubele războiului.

A avut propriul studio de film

Cariera lui Houdini ca actor a început în 1919 prin ”Maestrul Misterului”, un serial de aventură în care a jucat rolul unui agent sub acoperire care îşi folosea abilităţile de evadare ca să contracareze diverse crime. Serialul a fost un adevărat succes, iar magicianul a mai fost starul a două filme ce aparţin tot de studioul său intitulat ”Houdini Picture Corporation”. A făcut două filme pentru companie, ”Bărbatul din Spate” şi ”Haldane de la Serviciile Secrete”, dar niciunul nu a fost privit bine de către critici. Drept urmare a suferit o pierdere financiară mare, motiv pentru care Houdini s-a restras din lumea filmului în 1923.


 
Houdini a demascat fizica şi supernaturalul

Fiind cel mai bun iluzionist, Houdini a avut răbdare cu oricine afirma că deţine puteri supernaturale. La începutul anilor 1920, şi-a făcut o nouă carieră drept medium, persoană care demască fizica, citeşte minţile şi alte ”spiritualităţi” care îl făceau capabil să se conecteze cu cei decedaţi. El oferea 10.000$ oricărui fizician care putea explica ”fenomenul fizic”, însă nimeni nu a primit banii.

Cauza morţii sale este încă dezbătută

Houdini a murit de Halloween, în 1926, la vârsta de 52 de ani, la câteva zile după performanţa sa din Detroit. Cauza principală a morţii sale a fost peritonita, dar există multe legende care mai circulă şi în ziua de azi. Cea mai cunoscută presupunere este legată de un incident petrecut după un spectacol din Montreal, 22 octombrie. În timp ce se afla în cabina sa, Houdini a fost abordat de un student care i-a spus despre un zvon conform căruia acesta putea îndura multiple lovituri în muşchii abdominali. Când Houdini se mândrea cu rezistanţa fizică, tânărul l-a lovit în stomac fără să îl avertizeze, lăsându-l în agonie. Magicianul s-a plâns de dureri de stomac toată ziua, fapt care ar fi putut cauza apendicita. Alţii, pe de altă parte, susţin că acesta ar fi fost otrăvit de spirite, care i-au adus moartea drept răspuns pentru atacurile sale.

 ”Sesiunile Houdini” încă au loc de fiecare Halloween

În ciuda scepticismului său legat de lumea spirituală, Houdini i-a promis soţiei sale Bess că o să încerce să o contacteze din mormânt. I-a spus să asculte un anumit mesaj – o serie de coduri care însemnau ”Rosabelle, crede.”

Bess Houdini şi-a petrecut zece ani încercând să îl contacteze pe soţul ei, însă, într-un final, a renunţat spunând ”zece ani este de ajuns pentru a aştepta un alt bărbat”. În schimb, alte persoane au continuat cercetarea şi încă din 1930 fanii au ţinut Sesiunile Houdini în fiecare an de Halloween ca să încerce să comunice cu fantoma magicianului. Există chiar şi o ”Sesiune Oficială Houdini” care are loc în oraşe diferite în fiecare an de Halloween.
 
Sursa: History

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase