Home » Istorie » Un englez a făcut întâmplător o descoperire cu o valoare extraordinară în curtea casei sale. ”Să faci o astfel descoperire la numai 20 de metri de uşa ta … E pur şi simplu spectaculos”- FOTO+VIDEO

Un englez a făcut întâmplător o descoperire cu o valoare extraordinară în curtea casei sale. ”Să faci o astfel descoperire la numai 20 de metri de uşa ta … E pur şi simplu spectaculos”- FOTO+VIDEO

Publicat: 20.04.2016
Acum un an, un designer englez de covoare pe nume Luke Irwin a cerut constructorilor să-i instaleze cabluri electrice în hambarul său din Wiltshire.

El nu ştia că aceştia vor scoate la iveală o uimitoare descoperire arheologică.

Sursa foto: Youtube

Muncitorii săpau un şanţ atunci când au dat de o podea de mozaic aprins colorată. Irwin a făcut o fotografie şi a trimis-o experţilor. Săpăturile ulterioare au relevat faptul că motivele mozaicului sunt ale unei vile romane „extraordinar de bine conservate” . Vila romană datează din anii 175 – 220.

Descoperirea este una dintre cele mai mari făcute vreodată în Anglia şi mai ales că vila nu a fost atinsă de când s-a prăbuşit, acum 1400 de ani.

Sursa foto: Youtube

”Aceşti factori fac ca vila să aibă importanţă enormă pentru istorici”, a declarat arheologul David Roberts.

Experţii cred că vila avea trei etaje. Printre ruine, au găsită şi o fântână, bucăţi de zidărie şi ceramică, broşe, monezi, oase de animale şi coji de stridii, care au fost cultivate în mod artificial şi transportate de pe coastă în vase cu apă sărată. O bucată de piatră pe care familia lui Irwin o folosea pentru a planta muşcate s-a dovedit a fi sicriul unui copil roman.

Sursa foto: Youtube

Arheologii au comparat structura de la Wiltshire cu o altă vilă romană descoperită în Anglia, în 1864, în Chedworth. Experţii consideră că proprietarii acestor vile au fost, în mod clar, bogaţi şi cu un statut social ridicat. Teoriile ajung până la ideea că această casă ar fi fost cândva proprietatea privată a unui împărat roman. Istoricii au estimat că aproape de perioada de timp când a fost construită vila, împăraţii romani de la guvernare erau: Marcus Aurelius (161-180); Commodus (175-192) şi Eliogabal (218-222).

„Am descoperit o întreagă gamă de artefacte care demonstrează cât de luxoasă era viaţă familiei de elită, care ar fi trăit în această vilă”, a declarat Roberts, care a lucrat la săpături.

Istorici englezi şi o organizaţie guvernamentală britanică ce are drept scop păstrarea istoriei ţării şi continuă să lucreze cu Irwin. Muzeul local Salisbury şi Serviciul Arheologic Wiltshire efectuază săpături pentru a cerceta întregul sit.

Şi astea toate datorită faptului că Irwin a încercat să transforme hambarul din curtea casei într-un spaţiu de joacă pentru fiul său.

„Am fost întotdeauna fascinat de istorie, mai ales de când m-am dus la Pompei pe vremea când eram copil. Dar, să faci o descoperire la numai 20 de metri de uşa ta … e pur şi simplu spectaculos”, a declarat Irwin pentru The Independent.

Sursa: Mentalfloss

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase