Home » Istorie » O descoperire arheologică extraordinară făcută în Georgia arată, încă o dată, ce proprietăţi miraculoase poate avea mierea – FOTO

O descoperire arheologică extraordinară făcută în Georgia arată, încă o dată, ce proprietăţi miraculoase poate avea mierea – FOTO

Publicat: 14.05.2016
Se presupune că oamenii au început să colecteze miere încă de acum 8000 de ani.
În urmă cu trei ani, în apropierea râului Alazani din Georgia, arheologul Zurab Makharadze începe să cerceteze un tumul funerar înalt de 12 metri. ,,Unul dintre botaniştii noştri a făcut o descoperire inedită în laboratorul său. Ea făcea analize la microscop şi, deodată, a început să zâmbească”, a declarat specialistul. 
 
Mostrele pe care botanistul le studia erau fructe de pădure depuse în mormânt sub  formă de ofrandă. Aroma lor: densă şi foarte dulce, cu nuanţe de mosc şi melasă. Fructele, având o vechime de circa 4.300 de ani, s-au păstrat extrem de bine, deoarece au fost conservate în miere. 
 
 
Locuinţă descoperită în situl ,,Ananauri 3″ (Foto:georgianjournal.ge)
 
Printre descoperirile făcute în situl Ananauri 3, datat în Epoca Bronzului, s-au mai numărat: o cameră mortuară construită din buşteni şi juguri de boi, bijuterii de aur, mărgele de chihlimbar, şi piese vestimentare din material textil şi piele.  
 
Arheologii susţin că cel înmormântat în interiorul tumulului a fost, cu siguranţă, un lider important.  Alte şase cadavre au fost descoperite alături de cel al căpeteniei. Se presupune că toţi cei înhumaţi au fost sclavi.
 
 
Podoabe din aur descoperite în situl ,,Ananauri 3″ (Foto:georgianjournal.ge)
 
Descoperirea făcută în situl Ananauri 3 le ofer[ specialiştilor noi informaţii referitoare la vechile culturi Martkopi şi Bedeni. Membrii acestora se ocupau cu cultivatul grânelor şi crescutul vitelor, fiind încadraţi de cercetători în aşa-numitul grup cultural transcaucazian ,,Araxes-Kura”.
 
,,Argila umedă a fost cea care a împiedicat artefactele să intre în putrefacţie. Cei care au folosit mierea pentru a îmbălsăma obiectele funerare ştiau cu adevărat ceea ce făceau”, a adăugat Makharadze.
 
 
Bijuterii din chihlimbar descoperite în situl ,,Ananauri 3″ (Foto:georgianjournal.ge)
 
În mormânt nu au fost depuse doar fructe de pădure, ci şi alte fructe, cum ar fi, de exemplu, alunele sau castanele. Acestea au fost conservate, de asemenea, în miere şi aşezate în coşuri de răchită. Chiar şi ţesăturile descoperite fuseseră acoperite cu miere.
 
Cercetătorii susţin că artefactele conservate în miere s-au păstrat atât de bine deoarece aceasta are un conţinut extrem de ridicat de zahăr, care se comportă asemenea sării: absoarbe întreg conţinutul de apă, determinând uciderea bacteriilor. Mierea conţine, de asemenea, cantităţi mici de peroxid de hidrogen, care, desigur, este antiseptic.
 
 
Fructe de pădure descoperite în situl ,,Ananauri 3″ (Foto:georgianjournal.ge)
 
Acelaşi principiu se aplică şi în cazul conservării cadavrelor. Herodot menţiona, la un moment dat, că vechii asirieni îşi îmbălsămau morţii în miere. Conform unor relatări, după ce Alexandru cel Mare a murit, în anul 323 î.Hr., trupul lui a fost cufundat într-un sarcofag de aur umplut cu miere. 
 
Specialiştii georgieni presupun că trupurile înmormântate la Ananauri au fost, de asemenea, mumificate în acest mod. ,,Nu am găsit miere pe oasele umane descoperite, deoarece a dispărut cu mult timp în urmă. În schimb, am descoperit polen şi rămăşiţe de albine pe suprafaţa fragmentelor osoase”, a menţionat Zurab Makharadze. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase