Home » Istorie » În urmă cu 60 de ani, americanii plănuiau să lanseze bombe nucleare înspre România. Obiectivele luate atunci în vizor pot fi văzute acum – FOTO

În urmă cu 60 de ani, americanii plănuiau să lanseze bombe nucleare înspre România. Obiectivele luate atunci în vizor pot fi văzute acum – FOTO

Publicat: 21.05.2016
Hărţile se bazează pe documente desecretizate recent.
Specialiştii din cadrul Future of Life Institute (Cambridge, SUA), împreună cu istoricul Alex Wellerstein, au creat o serie de hărţi interactive, în care sunt estimate efectele catastrofale ale exploziilor bombelor atomice pe care armata americană le avea în dotare în urmă cu 60 de ani.
 
Datele provin din Arhivele Naţionale de Securitate ale Statelor Unite, care au publicat recent o listă desecretizată din anul 1956, în care sunt prezentate obiectivele nucleare avute în vizor de către americani. În listă sunt prezentate 1.100 de obiective aflate atât pe teritoriul Europei, cât şi pe cel Asiei.  

După cum se poate observa, pe hărţile prezentate apar şi obiective nucleare din România, zonele unde sunt în prezent Aeroportul Internaţional ,,Henri Coandă” din Bucureşti, Aeroportul Internaţional ,,Traian Vuia” din Timişoara sau Aeroportul Militar din Câmpia Turzii.
 

Pe site-ul Future of Life Institute, specialiştii menţionează că: ,,Deşi  lista actuală cu obiective nucleare este clasificată, ea nu diferă foarte mult de cea prezentată acum. În momentul de faţă, SUA au în dotare aproximativ 1.900 de focoase nucleare, dispuse pe rachete şi bombardiere, fără a lua în considerare armamentul existent în depozite. Acesta este gata de a fi lansat oricând şi este în măsură să îşi atingă ţintele în maxi de 30 de minute”.
 
 
Foto:futureoflife.org
 
 
 
 
                                             Ce asemanare este intre whisky si bomba atomica?
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase