Home » Istorie » Nilometrul, dispozitivul antic care stabilea impozitele în Egipt- FOTO

Nilometrul, dispozitivul antic care stabilea impozitele în Egipt- FOTO

Publicat: 20.05.2016
Arheologi americani şi egipteni au descoperit, în ruinele oraşului antic Thmuis, în regiunea Deltei Egiptului o structură rară numită ”nilometru”.

”Nilometru” era utilizat pentru a prezice cât de bogată va fi recolta şi, respectiv, cât de mari vor fi taxele de impozit.

Construit probabil în cursul secolului III î.Hr., nilometrul a fost utilizat timp de aproximativ 1.000 de ani pentru a calcula nivelul apei din râu în timpul revărsării anuale a Nilului. Mai puţin de 20 de dispozitive similare sunt cunoscute că există.

„Fără râu nu ar fi existat viaţă în Egipt. Noi credem că nilometrul a fost iniţial situat într-un complex de temple. Pe atunci oamenii credeau că fluviul Nil este un zeu, iar nilometrul era punctul de interfaţă între spiritual şi pragmatic”, afirmă arheologul Jay Silverstein de la Universitatea din Hawaii, membru al echipei care lucrează în apropierea oraşului modern El Mansoura, la locul unde a fost găsit nilometrul.

Înainte de finalizarea Aswan High Dam în 1970, Nilul inunda câmpiile înconjurătoare în fiecare an, la sfârşitul lunii iulie sau în august. Apele se retrăgeau prin septembrie – octombrie, lăsând în urmă un strat de nămol fertil, care era esenţial pentru recoltele de orz şi grâu.

Însă volumul de inundaţii varia foarte mult de la an la an. În cazul în care inundaţia acoperea o suprafaţă mai mică de teren agricol, recolta era mai săracă, fapt care de multe ori duce la foamete. Iar în cazul în care nivelul apei era prea mare, aceasta distrugea case şi strucţii de pe câmpie, ruinând şi culturile. Se estimează că, în timpul perioadei faraonice, inundaţiile aveau loc aproximativ o dată la cinci ani.

Apometru şi tabelul de taxe

Realiza din blocuri mari de calcar, nilometrul era circular şi avea aproximativ 2,4 metri în diametru, cu o scara care ducea în jos, spre interiorul său. Fie un canal al nilometrului era conectat la râu, fie acesta măsura pur şi simplu apa din râu.  Aproximativ 3,04 metri era înălţimea optimă ce indica prosperitate.

Sursa foto: JAY SILVERSTEIN

„În timpul faraonilor, nilometrul era folosit pentru a calcula prelevarea taxelor, care probabil a rămas şi în timpul perioadei elenistice. În cazul în care nivelul apei se ridica, recoltă putea fi mai bogată şi respectiv taxele mai mari”, afirmă Robert Littman, arheolog la Universitatea din Hawaii.

Pe un bloc de calcar era sculptată o listă cu nume în limba greacă. Fiecare nume este urmat de un număr, ceea ce sugerează că acele persoane erau înregistrate ca beneficiari ce au contribuit cu fonduri la construcţia structurii.

În antichitate au existat cel puţin şapte ramuri ale Nilului, în timp ce în prezent există doar trei. Din căuza faptului că canalele de râu au secat, aşezările umane, de asemenea, şi-au schimbat locaţia urmărind Nilul.

Situl unde a fost descoperit nilometrul a făcut parte, probabil, dintr-un complex sacru de temple unde preoţii foloseau structura pentru a prezice inundaţiile sezoniere şi roada agricultorilor.

Sursa: National Geographic

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase