Home » Istorie » În Egipt, vrăjile îşi făceau efectul dacă erau realizate în…baie. ”Vă conjur să abateţi asupra ei flacăra care arde în voi” – FOTO

În Egipt, vrăjile îşi făceau efectul dacă erau realizate în…baie. ”Vă conjur să abateţi asupra ei flacăra care arde în voi” – FOTO

Publicat: 28.05.2016
Autorii inscripţiilor sunt necunoscuţi.
O serie de texte vechi de peste 1700 de ani, traduse recent, au scos la iveală vrăji antice, invocate în speranţa de a obţine dragoste sau putere. Descântecele sunt doar o mică parte dintr-o colecţie impresionantă de papirusuri egiptene descoperite în urmă cu peste 100 de ani, în oraşul Oxyrhynchus. 
 
Vrăjile descifrate au fost scrise pe două dintre papirusuri şi au fost destinate pentru a fi utilizate ca ,,reţete de completat”, ceea ce înseamnă că nu au fost redactate pentru o anumită persoană, ci puteau fi folosite de absolut oricine. Astfel, o persoană care dorea să arunce o vrajă asupra cuiva trebuia doar să adăuge numele celui/celei care urma să fie blestemat(ă) şi apoi să urmeze instrucţiunile.
 
O astfel de vrajă a fost concepută pentru a ,,arde inima” unei femei, până când acesta se îndrăgosteşte de cel care a comandat inscripţia susţine cercetătorul Franco Maltomini (Universitatea din Udine). În descântec, bărbatul este îndemnat să realizeze ,,ofranda arsă în baia comună…scriind-o cu sângele lui Typhon şi lipind-o de bolta băii”. ,,Vă conjur, pământ şi ape, pe demonul care locuieşte în voi şi pe soarta care sălăşluieşte în această baie să abateţi flacăra care arde în voi asupra ei, până când ea va veni la mine”, este menţionat în respectivul text.
 
 
Cele două texte traduse până acum de cercetătorii italieni (Foto:babylonianbrew.com)
 
Inscripţiile descifrate aparţin Societăţii de Explorare din Egipt, dar, în momentul de faţă, sunt conservate în cadrul Universităţii din Oxford. Cercetătorii presupun că vrăjile au fost scrise în secolul III d.Hr., însă autorii lor rămân necunoscuţi. Textele au fost redacatate iniţial în limba greacă, care a fost utilizată în mod obişnuit în Egipt, în timpul acestei perioade.
 
Nu toate vrăjile au fost menite să îndeplinească dorinţele erotice ale unei anumite persoane. De exemplu, cercetătorii au tradus o inscripţie destinată să oprească furia inamicului sau să influenţeze declaraţiile avocaţilor: ,,Ia un cameleon în viaţă şi atârnă-l…afumă rădăcina unei plante cameleon…pune-i în gură o piatră…de culoare aurie, foarte strălucitoare. După ce vei consacra vraja, vei deţine controlul absolut asupra celui blestemat, astfel că, dacă avocatul oponentului tău va vorbi, trebuie doar să apeşi piatra şi el nu va mai scoate niciun cuvânt”, este menţionat  în tex. 
 
Textele antice conţineau, de asemenea, reţete medicale, care aveau drept scop tratarea unor boli precum lepra, zona zoster sau amigdalita. Multe dintre acestea recomandau folosirea ca tratament a excrementelor păsărilor. 
 
Sursa: Mail Online
 
    
                                               Misterul Atlantidei ar putea fi ELUCIDAT. Descoperirile fascinante ale arheologilor egipteni – FOTO
        
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase