Home » Istorie » Big Ben, fascinantul orologiu care poate servi şi drept închisoare

Big Ben, fascinantul orologiu care poate servi şi drept închisoare

Big Ben, fascinantul orologiu care poate servi şi drept închisoare
Publicat: 31.05.2023
La 31 mai 1859, orologiul Parlamentului din Londra, poreclit ulterior Big Ben, a fost pornit pentru prima oară.

Big Ben este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Londra, devenind aproape o emblemă a capitalei britanice. Big Ben arată de-a dreptul încântător noaptea când faţada şi ceasurile de pe fiecare faţă sunt iluminate. Atunci când Parlamentul se află în sesiune, o lumină străluceşte peste faţada ceasului. Cadranele ceasului au o suprafaţă de peste doi metri pătraţi, iar minutarul are peste 4 metri. Big Ben are un pendul uriaş care este reglat de un sac de monezi şi este un ceas excelent care s-a oprit foarte rar.

 

 

Numele de Big Ben nu se referă de fapt la turnul ceasului propriu-zis, ci la clopotul de 13 tone din interiorul turnului. Clopotul a fost numit astfel după primul comisionar ce a lucrat la construcţie – Benjamin Hall. Acest clopot provine din vechiul palat Westminster şi a fost dăruit diaconului de la Catedrala Sf. Paul (St. Paul’s Cathedral) de către William al III-lea. Înainte de a se întoarce la Westminster pentru a îşi ocupa locul în actuala casă, a fost recondiţionat la Whitechapel în anul 1858. Prima transmisiune a BBC a fost deschisă de sunetul de la Big Ben în 1923 la 31 Decembrie. Încă există un microfon în turn conectat la sediul British Broadcasting Corporation (BBC).

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1941, o bombă a distrus Camera Comunelor, parte din Sediul Parlamentului din Londra (Houses of Parliament), dar turnul cu ceas a rămas intact, iar Big Ben a continuat să măsoare orele şi minutele. Sunetul său a fost transmit prin radio poporului britanic şi întregii lumi, ca un îndemn la speranţă pentru toţi cei care l-au auzit.

Există 11 camere în interiorul turnului unde membrii ai Parlamentului pot fi închişi pentru încălcări ale reglemetarilor constituţionale. Acest lucru este foarte rar, ultimul incident de acest fel fiind înregistrat în anul 1880. Turnul Big Ben nu este deschis spre vizitare publicului larg însă pe exterior este oricum mult mai impresionant.

Descoperă îţi prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 31 mai:

1359 – A fost întemeiată Mitropolia Ţării Româneşti, cu sediul la Curtea de Argeş, recunoscută de patriarhul de Constantinopol, CalistI, şi de sinodul său

1594 – A murit Tintoretto, pictor italian, reprezentant de seamă al şcolii veneţiene (n. 1518)

1809 – A murit compozitorul Joseph Haydn, reprezentant al muzicii clasice instrumentale (n. 31 martie 1732)

1819 – S-a născut poetul american Walt Whittman: “Fire de iarbă” (d. 26 martie 1892)

1883 – S-a născut Onisifor Ghibu, pedagog şi om politic, membru al Academiei Române. (d. 3 octombrie 1972)

1887 – S-a născut Saint John Perse, poet eseist, şi diplomat francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1960 (d. 1975)

1919 – În cadrul Conferinţei de pace de la Paris, I. I. C. Brătianu a pledat pentru principiul egalităţii suverane a statelor şi al neintervenţiei în chestiunile de ordin intern, afirmând că România nu poate subscrie la prevederi care i-ar putea leza suveranitatea.

1961 – Uniunea Sud-Africană se proclamă republică sub numele de Republica Africa de Sud

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase