Home » Istorie » Aceste păpuşi stranii au fost create în secolul XVIII. Modelele seducătoare aveau un scop precis

Aceste păpuşi stranii au fost create în secolul XVIII. Modelele seducătoare aveau un scop precis

Publicat: 12.06.2016
Aceste modele frumoase sunt făcute din ceară şi prezintă femei senzuale culcate pe spate, cu capul înclinat, cu buzele întredeschise ce par fi desprinse dintr-un tablou renascentist.

Aceste jucării cu mâinile firave, piele fină şi păr de aur stau culcate pe o pernă din satin. Una dintre ele este încoronată cu o diademă de aur, în timp ce alta poartă un şir de perle în jurul gâtului. Cel mai ciudat lucru este că aceste păpuşi au abdomenul deschis, care permite să li se vadă toate măruntaiele şi intestinele făcue şi ele din ceară.

Aceste frumuseţi bizare, numite „Anatomic Venuses”, au fost create de sculptorul Clemente Susini în secolul al XVIII-lea şi au fost concepute ca un mijloc de a preda anatomie umană, fără nevoia de disecţie a corpurilor umane reale, lucru care era considerat dezgustător şi murdar.

Galerie foto

vezi galeria
11 foto

Modelele unice de ceară, extrem de realiste ale lui Susini, erau de multe ori ornate cu păr uman real. Pe lângă faptul că erau anatomic exacte, păpuşile din ceară erau şi profund artistice, primind laude atât de la medici cât şi de la istoricii de artă.  

Cariera sale ilustră de artist şi sculptor al modelelor medicale de ceară a durat mai multe decenii, timp în care Clemente Susini a creat şi a supervizat producţia a mai mult de 2.000 de astfel de modele.

Sursa foto:Joanna Ebenstein/Morbid Anatomy Museum

„Încă de la crearea lor, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în Florenţa, aceste femei din ceară au sedus, intrigat şi au instruit. Astăzi, aceste modele ne fac să ne încurcăm, necăjind marginile respectate categoric dintre viaţă şi moarte, ştiinţă şi artă, trup şi suflet, efigie şi pedagogie, spectacol şi educaţie, kitsch şi artă. Ele sunt martiri corporali, odalisce anatomice întrupate straniu”, afirmă Joanna Ebenstein, fondatorul Muzeului de anatomie morbidă din New York.

Potrivit lui Ebenstein, Venus şi surorile ei au fost destinate, prin însăşi concepţia lor, nu numai să instruiască, ci şi să încânte şi să minuneze publicul. Debutul public al acestor modele antomice a avut loc în 1790. Acestea au atras mulţimile de localnici, dar şi de vizitatori din circuitul de Grand Tour.

Sursa foto:Joanna Ebenstein/Morbid Anatomy Museum

„Una dintre cele mai interesante aspecte ale Anatomic Venus a fost că modelele erau foarte disponibile publicului. Patronii erau fascinaţi de aceste modele, chiar şi femeilor din perioada victoriană li s-a permis să viziteze muzeele anatomice, dar puteau intra separat de domni. Femeile din Anglia Victoriană erau încurajate să viziteze acest tip de muzee pentru a învăţa anatomia şi pentru a se putea mai bine îngriji de ele însăşi şi de familiile lor. Practica a fost oarecum scandaloasă, unele argumente spuneau că anatomia era prea nedelicată pentru femeile respectabile”, scrie AnatomyWarehouse.com.

Originalele Anatomical Venus a fost creată între anii 1780 şi 1782 şi pot fi văzute la Muzeul de Zoologie şi Istorie Naturală şi sunt cel mai bine cunoscute sub denumirea de La Specola, în Florenţa, Italia. Alte exemplare sunt, de asemenea, expuse în diverse muzee medicale din întreaga Europa.

Sursa: Amusing Planet

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase