Home » Istorie » Invenţiile antice pe care încă le utilizăm. Ciocolata era considerată o băutură afrodisiacă

Invenţiile antice pe care încă le utilizăm. Ciocolata era considerată o băutură afrodisiacă

Publicat: 09.07.2016
Lumea modernă nu apeciază contribuţia anticilor asupra invenţiilor pe care le utilizâm în zilele noastre. Civilizaţiile antice, chiar dacă se confruntau cu războaie, au dat naştere unor invenţii şi idei de care ne bucurăm şi acum.

Betonul

În timpul romanilor şi egiptenilor, a fost redescoperit faptul că cenuşa vulcanică adăugată în compoziţia cimentului îl făcea rezistent sub apă. Similar, romanii adăugau păr de cal în ciment pentru a evita crăpăturile în timp ce se întărea, iar prin adăugarea sângelui, cimentul era mult mai rezistent la îngheţ.

Arheologul german, Heinrich Schliemann a descoperit în palatul regal din Tiryns o podea construită din var şi pietricele. Palatul grecesc data din 1400-1200 î.Hr. Betonul a fost utilizat în construirea multor structuri antice. Romanii au utilizat betonul preponderent între anii 300 î.Hr şi 476 d.Hr. În timpul Imperiului Roman, betonul, era făcut din var nestins, puzzolană şi un agregat din piatră pounce. Materialul a fost utilizat în construirea multor structuri romane, un eveniment important în istoria romană a fost Revoluţia Arhitecturală Romană care le-a dat voie constructorilor romani să utilizeze şi alte materiale, în afară de piatră şi cărămidă.

 Hârtia a fost inventată de egipteni

Folosind interiorul plantei  papyrus, care se găsea din abundenţă pe malul Nilului, egiptenii au dobândit îndemânarea  fabricării hârtiei, la începutul anului 3000 d.Hr. Hârtia nu era doar produsă, era îndoită împreună sub forma unei cărţii, care conţinea multiple bucăţi de hârtie cusute împreună. Suprafaţa dură a papirusului necesita un instrument de scris puternic, pe care egiptenii l-au confecţionat din papură, cerneala era realizată dintr-un amestec de plante, gumă vegetală şi ceară de albine. Scopul era păstrarea pentru cât mai mult timp a inscripţiilor, scop pe care l-au atins cu succes, până şi astăzi se regăsesc papirusuri aproape intacte. 

Machiajul pentru ochi

Deşi au o mitologie elaborată, a doua din lume după Grecia, egiptenii au fost foarte activi în conceperea de noi lucruri, care să le ridice statutul în faţa altor civilizaţii. Unul dintre lucruri a fost machiajul, în special machiajul pentru ochi.

În unele picturi antice, egiptenii apar machiaţi cu negru în jurul ochilor,  machiaj, pe care îl preparau prin combinarea funinginei cu galena (galena este un mineral care are nuanţe de gri, negru şi albastru). Motivul pentru care egiptenii se machiau depăşeşte îmbunătăţirea aspectului fizic. Egiptenii purtau acest culori pentru a se proteja de ochii răi şi pentru a dobândi puteri supranaturale de vindecare.

Înfiinţarea democraţiei

Democraţia înseamnă în sens literal ,, legile oamenilor” şi este derivat din grecescul demokratia:  termenul a fost introdus pentru prima dată de conducătorul grec al Atenei, Clistene în anul 507 î.Hr. Primele legi guvernamentale, bazate pe sugestiile principiilor democratice, erau foarte similare cu democraţia modernă. Prima formă de organizare  grecescă a fost înfiinţarea  a trei instituţii:  ekklesia, consiliul şi dikasteria. Ekklesia era adunarea responsabilă pentru iniţierea legilor şi pentru politica externă, consiliul era format din reprezentanţii triburilor ateniene majoritare, iar dikasteria era un sistem similar Curţii Supreme de astăzi. Sistemul nu a durat mult, acesta fiind transformat într-unul  mult mai aristocratic în 480 d.Hr.

Ziarul 

Primul prototip al unui ziar modern a fost introdus în Roma antică în anul 131 d.Hr. Gazeta, numită Acta Diurna, informa oamenii despre victoriile militare majore, naşterile şi morţile semnificative, bătăliile dintre gladiatori faimoşi. Toate informaţiile erau inscripţionate în piatră sau metal şi apoi agăţate în zonele aglomerate. Mai târziu, în gazeta s-au introdus şi alte articole de interes public făcând-o mult mai populară.

Ciocolata 

Istoria ciocolatei a început în Mesoamerica. Băuturile din ciocolată fermentată datează din 1900 î.Hr. Aztecii credeau că boabele de cacao sunt darul zeului înţelepciunii, Quetzalcoati. Boabele de cacao au fost atât de valoroase încât într-o perioadă au fost utilizate ca formă de bani. Original a fost preparată ca băutură, ciocolata era servită amară amestecată cu mirodenii, vin sau piure de porumb. Se considera că are puteri afrodisiace. În zilele noastre, băutura este cunoscută sub denumirea de ,,Chilate” şi este produsă de locuitorii din sudul Mexicului. 

După ce a fost adus în Europa, zahărul a fost adăugat, făcându-l popular în societate, prima dată printre nobilime, iar mai apoi printre oamenii de rând. În secolul XX ciocolata era considerată  esenţială în raţiile soldaţilor americani. Cuvântul ,,ciocolată” provine din clasicul cuvânt nahuatl chocolătl. 

 Sursa: The vintage new

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai stupide inventii din secolul XX

10 invenţii ale cercetătorilor NASA, care au ajuns produse folosite de noi în viaţa de zi cu zi – FOTO

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase