Home » Istorie » Bomboanele cu mentă care au ucis peste 200 de persoane

Bomboanele cu mentă care au ucis peste 200 de persoane

Publicat: 09.07.2016
Wiliam Hardaker vindea dulciuri la un stand din piaţa Greenmarket, din centrul Brandford-ului.

În 1858, dulciurile din Bradford au otrăvit peste 200 de persoane într-o singură noapte.

Wiliam Hardaker vindea dulciuri la un stand din piaţa Greenmarket, din centrul Brandford-ului. Hardaker îşi cumpăra materialele de la Joseph Neal, cel care pregătea dulciurile (pastilele). Pastilele erau bomboane cu mentă, realizat dintr-un mix de ulei de mentă, zahăr şi gumă. Însă în aceea perioadă zahărul era scump, aşa că Neal a substituit zahărul cu gipsul pudră. Înlocuirea ingredientelor din mâncare cu subtituenţi mai ieftini era o practică foarte comună în aceea vreme.

În acel moment, Neal l-a trimis pe James Archer, un chiriaş care locuia cu acesta, să procure substanţa alterată de la farmacistul Charles Hodgson. În acel moment, Hodgson era la farmacie, dar nu l-a servit pe Archer, din cauza unei afecţiuni, aşa că substanţa i-a fost livrată de către Wiliam Goddard. Acesta a intrat în farmacie neştiind sigur unde se află substanţa alterată. După cum i-a spus Hodgson substanţa se afla într-un butoi din colţul podului. Însă în locul gipsului, Goddard i-a vândut lui Archer peste 5 kg de trioxid de arsen.

Greşeala a rămas nedetectată chiar şi în timpul fabricării bomboanelor de către James Appleton, un ,,fabricant de dulciuri experimentat”. Appleton a observat că produsul final arăta diferit de cel obişnuit. În timpul procesului de fabricare, Appleton s-a simţit rău câteva zile la rând, având stări de vomă, simţind o durere în palme şi braţe, dar nu a realizat că erau provocate de otravă. Lui Hardaker i-au fost vândute 14kg de boamboane cu mentă, care a profitat de faptul că bomboanele arătau diferit pentru a obţine o reducere. După ce a gustat bomboanele şi Hardaker a început să se îmbolnăvească. În aceea noapte, Hardaker a vândut peste două kilograme din bomboane.

Primele victime au fost doi copii, moartea lor a fost pusă pe seama holerei, o boală frecventă în acea vreme în Marea Britanie. Creşterea numărului de morţi a fost imediat pusă pe seama bomboanelor cumpărate de la standul lui Hardaker.  În scurt timp, acesta a fost arestat împreună cu Neal şi  Goddard şi judecaţi pentru omor din imprudenţă.

Felix Rimmington a confirmat cauza – arsenicul – acesta a constatat că fiecare bomboană conţinea între 0,91 şi 0,97 de grame, doza letală fiind de 0,292 de grame. Pastilele vândute de Hodgson puteau ucide 2.000 de oameni. În final, procesul împotriva lui Goddard şi Neal s-a suspendat, iar Hodgson a fost achitat.

Sursa: The Vintage News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase