Home » Istorie » Mozaicuri cu scene din Vechiul Testament, descoperite de arheologi în Israel

Mozaicuri cu scene din Vechiul Testament, descoperite de arheologi în Israel

Publicat: 10.07.2016
Mozaicuri vechi de 1.500 de ani, care înfăţişează arca lui Noe, animalele îmbarcate, dar şi scena în care Moise desparte apele Mării Roşii, au fost descoperite de arheologi, când aceştia excavau o sinagogă din Huqoq, un oraş evreiesc antic, localizat la 5 kilometri de Magdala, în Galileea, Israel.

Nou-descoperitele panouri de mozaic decorează podeaua sinagogii, care datează din perioada în care zona era condusă de Imperiul Roman, iar Creştinismul a devenit religia oficială a Imperiului.

Panourile portretizează două scene biblice: Arca lui Noe şi momentul în care Moise desparte apele Mării Roşii, potrivit sci-news.com.

Mozaicul cu arca lui Noe înfăţişează arca şi perechile de animale, care includ: elefanţi, leoparzi, măgari, şerpi, urşi, lei, struţi, cămile, oi şi capre.

Scena cu profetul Moise arată cum soldaţii faraonului sunt înghiţiţi de un peşte imens, fiind înconjuraţi de carele răsturnate cu cai şi conducătorii lor.

“Aceste scene sunt foarte rare în sinagogile antice“, a declarat doctor Jodi Magness de la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, director al excavării de la Huqoq.

“Singurele alte exemplare care au fost găsite se află la Gerasa/Jerash în Iordania şi Mopsuestia/Misis în Turcia (Arca lui Noe), iar la Khirbet Wadi Hamam în Israel şi Dura Europos în Siria (Despărţirea Mării Roşii)“, a completat Magness.

Mozaicurile au fost descoperite pentru prima oară în situl Huqoq, în 2012, iar de atunci, excavările au continuat în fiecare vară.

De atunci, mozaicurile care îl înfăţişează pe judecătorul evreu Samson şi vulpile (cum este relatat în Cartea Judecătorilor din Biblie, 15:4), Samson cărând poarta din Gaza pe umerii săi (Cartea Judecătorilor, 16:3) şi o scenă conţinând o inscripţie ebraică, înconjurată de figuri umane, animale şi creaturi mitologice, au mai fost descoperite.

Un alt mozaic descoperit şi excavat în pasajul din estul sinagogii, în sezoanele 2013-2014, înfăţişează prima poveste care nu este biblică descoperită vreodată într-o sinagogă antică – probabil legendara întâlnire între Alexandru cel Mare şi preoţii evrei.

Un mozaic descoperit alături de această scenă, în 2015, conţine o inscripţie ebraică, înconjurată de figuri umane, animale şi creaturi mitologice, inclusiv putti/ cupidoni.

“Este de departe cea mai extinsă serie de poveşti biblice găsite vreodată, care decorează podeaua din mozaicuri a unei sinagogi antice“, a mai spus doctorul Magness.

“Aranjamentul mozaicurilor în panourile de pe podea aminteşte de sinagoga de la Dura Europos din Siria, unde o dispunere de poveşti biblice este pictată în panouri, pe pereţi“.

Dr. Magness şi colegii săi au descoperit, de asemenea, monede care depăşesc 2.300 de ani în vechime.

“Monedele antice sunt vitale pentru cunoştinţa noastră în ceea ce priveşte sinagoga monumentală şi satul învecinat“, a explicat un membru al echipei, dr. Nathan Elkins, de la Universitatea Baylor, din cadrul Colegiului de Arte şi Ştiinţe.

Sursa: Mediafax

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase