Home » Istorie » Un mozaic unicat din epoca romană, reprezentând muncile lui Hercule, a fost descoperit în Cipru – VIDEO

Un mozaic unicat din epoca romană, reprezentând muncile lui Hercule, a fost descoperit în Cipru – VIDEO

Un mozaic unicat din epoca romană, reprezentând muncile lui Hercule, a fost descoperit în Cipru – VIDEO
Publicat: 17.07.2016
Un mozaic unicat din epoca romană, reprezentând muncile eroului mitologic Hercule, a fost decoperit în oraşul Larnaca, situat pe costa sudică a Ciprului, în timpul unor lucrări la sistemul de canalizare al oraşului, informează euronews.com.

Cu o lungime de aproape 20 de metri şi 5 metri lăţime, experţii au declarat că mozaicul pare a fi parte a unor băi complexe, formate din cinci secţiuni, la această fiind dezgropate doar două. Mozaicul se află într-o stare bună de conservare, cu secţiuni reprezentând muncile lui Hercule.

Insula Larnaca a fost sub stăpânirea romanilor între 31 î.Hr. până în secolul al IV-lea d.Hr.

Mozaicul a fost descoperit în timpul unor construcţii complicate la sistemul de canalizare al oraşului. Sunt aşteptate şi alte descoperiri de acest gen, pe măsură ce lucrările avansează.

Mozaicul va fi transferat într-o sală specială dintr-un muzeu din Larnaca.

Sursa:youtube.com/euronews

Oficialităţile cipriote au declarat că este pentru prima oară când un mozaic a fost descoperit pe insula din estul Mării Mediterane cuprinzând cele 12 munci ale lui Hercule, probe dificile pe care semizeul mitologic a trebuit să le treacă ca plată pentru faptul că şi-a ucis soţia şi copiii săi într-un moment de nebunie insuflat de zeiţa Hera.

Descoperirea mozaicului oferă date importante asupra străvechiului oral Kition, pe ale cărui ruine este construit oraşul Larnaca de azi, care a jucat un rol important în statornicirea culturii romane în insula Cipru. În oraş au fost găsite puţine rămăşiţe din timpul stăpânirii romane.

Ciprul mai este cunoscut pentru alte patru mozaice din secolul al 2-lea d.Hr dintr-o vilă romană de pe coasta vestică a oraşului Paphos, reprezentându-l pe zeul grec al vinului, Dionysos. Insula Cipru a fost colonizată de grecii din Mycene în secolul al XI-lea î.Hr. şi a fost stăpânită de asirieni, egipteni, bizantini, lusignani, veneţieni şi turcii otomani. Ciprul şi-a obţinut independenţa de sub stăpânire britanică în 1960.

Sursa: mediafax.ro

Vă mai recomandăm şi: Invenţiile antice pe care încă le utilizăm. Ciocolata era considerată o băutură afrodisiacă

                                             Mozaicuri cu scene din Vechiul Testament, descoperite de arheologi în Israel

                                       Trei mituri false despre Antichitate. Care este adevărul din spatele orgiilor romanilor şi al democraţiei greceşti

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase