Home » Istorie » Descoperire inedită pe insula japoneză Okinawa: Monede romane printre ruinele unui castel medieval

Descoperire inedită pe insula japoneză Okinawa: Monede romane printre ruinele unui castel medieval

Descoperire inedită pe insula japoneză Okinawa: Monede romane printre ruinele unui castel medieval
Publicat: 01.10.2016
Arheologii japonezi au anunţat, miercuri, descoperirea pentru prima oară pe teritoriul Japoniei a unor monede datând din timpul Imperiului Roman.

Monedele au fost găsite printre ruinele unui castel de pe insula subtropicală Okinawa, la o distanţă de zece mii de kilometri de Roma, potrivit Le Figaro.

„M-am gândit mai întâi că este vorba despre monede de un cent căzute din vuzunarele soldaţilor americani”, a declarat pentru AFP arheologul Hiroki Miyagi făcând o aluzie la bazele militare ale americanilor din Okinawa. „Dar după ce le-am clătit cu apă, am avut un şoc: monedele erau mult mai vechi.”

O echipă de cercetători a lucrat peste trei ani la situl arheologic al castelului Katsuren. Construit la finele secolului al XIII-lea şi la începutul celui al XIV-lea şi abandonat 200 de ani mai târziu, castelul figurează începând cu anul 2013 pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

După un examen cu raze X asupra pieselor care se aseamănă ca dimensiuni cu monedele de zece eurocenţi, s-au putut observa litere latine şi ceea ce părea a fi chipul Împăratului Constantin I şi un soldat echipat cu o lance. Alte monede descoperite datează de pe vremea Imperiului Otoman până în secolul al XVII-lea. Arheologii au rămas perplecşi faţă de modul în care aceste obiecte au apărut pe această insulă îndepărtată din sudul arhipelagului nipon.

„Castelul a fost rezidenţa unui senior feudal înavuţit prin comerţul regional. „Negosturii din Asia de Est din secolele XIV şi XV utilizau monedele rotunde chinezeşti cu o perforaţie de forma unui pătrat în mijloc şi este improbabil ca monedele occidentale să fi fost utilizate ca mijloc de plată”, a subliniat M. Miyagi, care predă la Universitatea Internaţională din Okinawa. „Cred că au obţinut aceste monede în sud-estul Chinei.”

Sursa: Mediafax

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase