Home » Istorie » În vârstă de 105 ani acum, Clare a fost prima jurnalistă care a relatat invazia Poloniei de către Germania

În vârstă de 105 ani acum, Clare a fost prima jurnalistă care a relatat invazia Poloniei de către Germania

În vârstă de 105 ani acum, Clare a fost prima jurnalistă care a relatat invazia Poloniei de către Germania
Publicat: 26.10.2016
Pe data de 10 octombrie, Clare Hollingworth, jurnalista care a anunţat începerea celui de-al Doilea Război Mondial, a împlinit venerabila vârstă de 105 ani. Evenimentul de celebrare a avut loc la Clubul Corespondenţilor Străini din Hong Kong, al căruia Clare este ambasador onorific.

Născută în anul 1911, aceasta şi-a petrecut copilăria în atmosfera restrictivă din Marea Britanie, în timpul Primului Război Mondial, când fetiţele nu îşi doreau altceva decât să devină, atunci când vor creşte, soţii exemplare, dar caracterul răzvrătit al acesteia a ieşit la iveală încă din acea perioadă, când dorinţele sale nu erau asemănătoare cu cele ale celorlalte fete.

A avut o copilărie rebelă şi a fost implicată în numeroase poveşti de dragoste la vârste destul de fragede şi, ulterior, nu a ratat nicio ocazie de a călători, lucru care îi provoca o extrem de mare plăcere. Când numărul evenimentelor istorice marcante ale secolului XX a început să crească, idealismul său politic a început să se facă simţit, astfel că în anul 1938, când Germania nazistă a anexat Regiunea Sudetă a Cehoslovaciei, Hollingworth i-a ajutat pe refugiaţii cehoslovaci, devenind membră a Comisie Britanice pentru Refugiaţii din Cehoslovacia, comisie care a trimis-o în Polonia.

Membrii Consulatului General Britanic din Katowice au primit-o cu braţele deschise, iar faptul că era o persoană hotărâtă şi cu o remarcabilă abilitate de comportament în faţa oficialilor, s-a remarcat imediat. Aceasta intervieva peste 50 de refugiaţi pe zi, le verifica documentele, le organiza raţiile de mâncare şi le oferea locuinţe. Din luna martie până în iulie 1938, aceasta a salvat 3000 de refugiaţi, incluzând evrei, comunişti, disidenţi politici şi chiar militari.

Întoarsă în Marea Britanie, aceasta a primit un post de reporter la cotidianul Daily Telegraph, pentru a transmite situaţia din Europa, şi a fost trimisă, din nou, în Polonia. După acest eveniment, l-a convins pe Consulul General al Marii Britanii din Katowice să îi ofere o maşină de servici, cu care a tranzitat graniţa Poloniei cu Germania. În timpul unei asemenea misiuni, aceasta a observat că trupele germane erau cantonate la graniţa cu Polonia, observând şi o multitudine de tancuri staţionate în acel loc. Având o vechime de doar 3 zile în postul de reporter, jurnalista de doar 27 de ani a făcut o descoperire remarcabilă.

În dimineaţa următoare, Daily Telegraph scria: „1000 de tancuri germane sunt masate la graniţa cu Polonia, iar 10 divizii sunt gata de atac.”

Sursa: War History Online

Citeşte şi:

Ziua în care a început a doua mare conflagraţie mondială. Dominaţia nazistă în Europa, de la Anschluss la atacul împotriva Uniunii Sovietice

O fotografie din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial încă stârneşte controverse – FOTO

Horace Greasley: prizonierul care a evadat de sute de ori pentru a-şi revedea iubita

O bază secretă a Germaniei naziste a fost descoperită de ruşi. Ce s-a întâmplat cu toţi oamenii de ştiinţă care făceau cercetări aici

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase