Home » Istorie » Secretele castelelor medievale. Motivul pentru care toate scările erau construite în sensul acelor de ceasornic

Secretele castelelor medievale. Motivul pentru care toate scările erau construite în sensul acelor de ceasornic

Publicat: 12.11.2016
Castelele medievale sunt mult mai mult decât fortăreţe masive cu pereţi din piatră. Au fost proiectate iniţial ca fortificaţii, fiind utilizate în diferite moduri creative pentru protejarea locuitorilor şi atacarea inamicilor.

Fiecare perete şi scară interioară a fost construită într-un anumit mod, cu un anumit scop. Iată câteva dintre secretele cele mai puţin cunoscute despre castele medievale.

Şanţul

Şanţul era în general umplut cu apă şi înconjura castelul, fiind utilizat ca un obstacol care trebuia trecut, însă aceasta nu era funcţia primară a şanţului. Una dintre cele mai mari preocupări ale locuitorilor castelului era frica faţă de invaziile prin tunelurile subterane săpate de armatele inamicilor. Tunelurile ar fi o poartă de acces pentru invadatori sau un mod prin care aceştia puteau provoca dărâmarea castelului. Deseori, şanţul nu se afla în exteriorul castelului, ci între zidul exterior şi cel interior.

Cercurile concentrice de apărare 

Aceasta era una dintre cele mai eficiente metode de apărare pentru locuitorii castelelor medievale. De-a lungul său, aflându-se diferite obstacole. De obicei, era construit progresiv, un zid exterior urmat de un şanţ, apoi un zid interior şi apoi un turn de apărare rezistent. Fiecare armată care încerca să cucerească castelul trebuia să treacă de fiecare obstacol pe rând, lucru care dura mult timp şi necesita mult efort.

Poarta principală, capcana morţii

Poarta principală era deseori cea mai periculoasă zonă din castel. Deseori poarta principală dădea într-o curte interioară în care se afla o altă poartă principală. Prima poartă principală avea în general ţepi, fiecare erau aşezaţi în poziţie verticală, iar dacă poarta principală era doborâtă de invadatori, poarta interioară ar coborî şi invadatorii ar fi rămas prinşi în curte. În pereţii curţii interioare se aflau mici găuri numite ,,găurile morţii,” prin care locuitorii trăgeau cu săgeţi sau alte proiectile în invadatori.

Secretul ascuns al scărilor

În castele medievale scările erau deseori construite curbate de-a lungul turnurilor, deseori curbele erau foarte strânse, iar scările erau realizate în direcţia acelor de ceasornic. Ceea ce înseamnă că orice atacator care avea o sabie în mâna dreaptă nu putea să o mânuiască din cauza curbei scărilor.  În timp ce locuitorii castelului ţineau sabia în mâna stângă, exterioară curbei scărilor, ceea ce înseamnă că aveau un control mai bun.

O altă particularitate a scărilor era nivelul inegal dintre acestea. Locuitorii fiind obişnuiţi cu modul în care au fost construite scările, se puteau mişca mult mai repede în timp ce atacatorii se puteau împiedica foarte uşor. Acest fapt îi făcea mult mai vulnerabili la atacuri.

Pasajele secrete

Majoritatea castelelor aveau pasaje secrete care serveau diferitelor scopuri. Unele pasaje erau proiectate pentru ca locuitorii să scape în timpul atacurilor. De asemenea, puteau duce către camere secrete în care oamenii puteau ascunde rezerve.

Sursa: Vintage News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase