Home » Istorie » Patru principii mari ale democraţiei ateniene pe care democraţiile moderne nu şi le-au însuşit

Patru principii mari ale democraţiei ateniene pe care democraţiile moderne nu şi le-au însuşit

Patru principii mari ale democraţiei ateniene pe care democraţiile moderne nu şi le-au însuşit
Publicat: 12.11.2016
În anul 1792, Thomas Paine a menţionat că modelul democratic atenian va fi mult mai bine reprezentat de către America, prin includerea referendumurilor populare şi a buletinelor secrete de vot. Cu toate acestea, doar câteva din caracteristicile democraţiei ateniene se regăsesc şi în sistemul politic american.

Mai jos găsiţi patru mari principii ale democraţiei ateniene pe care democraţiile moderne nu şi le-au însuşit:

Exilarea

În secolul V î.e.n., cetăţenii atenieni se întâlneau anual în piaţa publică şi votau în cazul în care o persoană devenea prea puternică. Aceasta era exilată timp de 10 ani. Numele lor erau scrijelite pe cioburi mici, iar pentru a fi exilat, erau necesare un minum de 6.000 de voturi. Această practică, numită ostraka, a stat la baza apariţiei cuvântului ostracize din limba engleză.

Votul cu ajutorul mâinilor

Sursele antice menţionează că atenienii votau prin depunerea unor pietre în urne. Începând din secolul V, atenienii votau prin ridicarea mâinii sau cu ajutorul unor mici jetoane din bronz.  Mai mult, procesul de vot se baza pe buletine secrete, fiecare cetăţean primind câte 2 jetoane, una care prezenta o osie tubulară, iar cealaltă care prezenta o osie solidă. Acestea reprezentau alegerea pentru sau împotriva unei propuneri sau a unui inculpat.

Plătirea voturilor

Atenienii primeau o mică sumă de bani în schimbul poziţiei de membru al unui juriu sau al unui corp de deliberare. Plata a fost o invenţie democratică ce avea rolul de a asigura faptul că cetăţenilor săraci nu le este stipulată excluderea din angajamentul social. Însă, pe măsură ce dreptul la vot devenea din ce în ce mai larg, principiile au devenit mai stricte: din cadrul juriului puteau face parte doar bărbaţii adulţi. Femeile, străinii şi clavii erau excluşi.

Deciderea asupra persoanelor care votează

În Atena, toţi cetăţenii aveau dreptul de a vot şi se întâlneau o dată la 10 zile pe Pnyx, un mic deal situat chiar lângă Acropole care putea găzdui până la 6.000 de membri. Această adunare decidea priorităţile militare, financiare şi religioase şi, de asemenea, se acordau cetăţenii şi se onorau diferiţi cetăţeni. Un mic consiliu de 500 de membrii pregăteau agenda acestei întâlniri. De asemenea, erau dezbătute şi principii de politică externă.

Un sistem de guvernare al Statelor Unite teribil de asemănător cu cel atenian  ar putea fi de nerecunoscut. Senatorii şi parlamentarii ar fi aleşi după un pirncipiu asemănător cu cel al loteriei. Mai mult, acest sistem ar exclude din start femeile şi imigranţii din viaţa politică şi ar exista posibilitatea exilării oamenilor politici nepopulari.

Sursa: National Geographic

Citeşte şi:

Unde s-a votat liber pentru prima dată în lume?

Democratia e matematic imposibila!

Democratia: instructiuni de folosire

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase