Home » Istorie » Cum a ajuns faraonul Ramses II un ”protejat al zeilor”?

Cum a ajuns faraonul Ramses II un ”protejat al zeilor”?

Publicat: 11.12.2016
În anul 1274 î.Hr., lângă oraşul levantin Kadesh, a avut loc un miracol: Ramses II al Egiptului, izolat de forţele sale, a distrus, singur, o armată hitită. 2.500 de care de luptă l-au atacat, dar toate au fost distruse, iar soldaţii armatei inamice s-au scufundat în râul Orontes, cruţându-l pe regele hitit doar atunci când acesta a implorat milă.

Această victorie a fost consemnată în relatarea oficială cu privire la acest eveniment şi în Poemul lui Pentaur, iar faraonul a folosit aceste scrieri pentru a demonstra puterea, autoritatea sa şi faptul că este protejat de către zei. Mai mult, acesta a susţinut că această victorie a oferit Egiptului oportunitatea de a domina Levantul, însă această bătălie nu a avut un rezultat decisiv, cu toate că faraonul credea în acest lucru. Astfel, în urma tratatului semnat de către egipteni şi hitiţi, în anul 1259 î.Hr., care a apărut după 15 ani de la încheierea bătăliei, a stabilit relaţii de prietenie între cele două popoare şi stipula că oraşul Kadesh să rămână în continuare în proprietatea hitiţilor.

Bătălia de la Kadesh / Sursa: Wikimedia Commons

Cu toate acestea, s-a vehiculat că acest eveniment nu a fost, într-adevăr, un eşec pentru egipteni, ci doar că Ramses II nu a ştiut să valorifice această victorie. Însă, o serie de scrisori între Ramses II şi conducătorul hitiţilor, Hattusili III, descoperite în arhivele din Hattusa (capitala antică a hitiţilor) face lumină în ceea ce priveşte acest eveniment. Acestea relatează faptul că faraonul a fost înştiinţat de către doi beduini că armata hitită se află la o distanţă de sute de kilometri, moment în care s-a desprins de armata egipteană şi a pornit cu un singur cotingent pentru a securiza oraşul Kadesh înainte ca inamicii să îşi facă apariţia. Însă, beduinii l-au indus în eroare pe Ramses II, căci hitiţii erau deja acolo, iar aceştia au atacat cotingentul egiptean, iar pierderile au fost numeroase, de ambele părţi.

Comparând aceste documente cu scrierile menţionate anterior, putem să ne facem o idee de ansamblu în ceea ce priveşte propaganda din jurul celui care deţine puterea.

Sursa: The Guardian

Citeşte şi:

Morminte faraonice din vremea lui Ramses al II-lea, descoperite langa Cairo

A fost descoperita prima inscriptie a faraonilor egipteni in Arabia Saudita

Inscriptii misterioase dezvaluie un Egipt Intunecat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase