Home » Istorie » Un fenomen MISTERIOS care i-a fascinat pe savanţi sute de ani a fost în sfârşit explicat. ,, Raiul este roşu sângeriu”

Un fenomen MISTERIOS care i-a fascinat pe savanţi sute de ani a fost în sfârşit explicat. ,, Raiul este roşu sângeriu”

Un  fenomen MISTERIOS care i-a fascinat pe savanţi sute de ani a fost în sfârşit explicat. ,, Raiul este roşu sângeriu”
Publicat: 17.12.2016
În timpul nopţii de iarnă din 992, cerul din zona nordică s-a luminat. În aceea perioadă, regele englez Æthelred al II-lea cel Şovăielnic a fost forţat să plătească tribut invadatorilor vikingi.

Un cronicar din Saxonia scria: ,, cerul era luminat  de lumina Soarelui din Nord”. Raiul ,, este roşu sângeriu,” spunea un alt cronicar din Ulster, nordul Irlandei. Ei se refereau, conform unor studii, la aurora boreală sau luminile nordice care au ajuns şi în părţile sudice din cauza puterii luminii solare care bombarda Pământul cu particule încărcate puternic energetic. 

Acum câţiva ani, cercetătorii au descoperit un nivel ridicat al izotopilor de carbon-14 din inelele trunchiurilor arborilor din lume. Fenomenul ar fi fost provocat de razele cosmice care au lovit atmosfera superioară şi au transformat nitrogen-14 în carbon-14. 

Unele studii sugerează că au fost raportate aurore boreale neobişnuite înainte de creşterea nivelului de carbon-14 din anii 774-775 şi 993-994, fiind sugerat că Soarele ar fi fost sursa acestora. Cercetătorii au analizat rapoartele din aceea vreme şi au descoperit că au fost prezente opt apariţii ale aurorei boreale în Saxonia (Germania de astăzi), nordul Irlandei şi peninsula Coreea între octombrie 992 şi ianuarie 993. Conform zonei sudice în care fenomenul şi-a făcut apariţia, experţii au estimat că furtuna solară din 992-993 a fost mult mai puternică decât alte fenomene asemănătoare analizate în detaliu începând cu 1957, dar probabil nu a fost atât de puternică precum Evenimentul Carrington din 1859, care a distrus reţelele de telecomunicaţii din lume.

Furtuna solară din anii 990 a produs mult mai multe efecte decât luminile nordice, un astfel de eveniment în prezent ar putea distruge tehnologiile. 

Sursa: Science Magazine

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase