Home » Istorie » Indigoul, colorantul albastru folosit la fabricarea primelor perechi de blugi, este mult mai vechi decât s-a crezut

Indigoul, colorantul albastru folosit la fabricarea primelor perechi de blugi, este mult mai vechi decât s-a crezut

Publicat: 03.01.2017
O bucată de textilă albastră veche de 5800 de ani a fost descoperită în Peru

Arheologii de la Universitatea Vanderbilt, conduşi de Tom Dillehay, au descoperit o bucată de material textil la Huaca Prieta, veche de 5800 de ani. Este cea mai veche ocurenţă a acestei culori pe care au confirmat-o testele de laborator.

Jan Wouters, de la University College London, susţine că „albastrul de la alte surse în afară de indigo este rar, aşadar doar s-a presupus că este indigo, dar acum există dovada.”

Sursa: Archaeology

Huaca Prieta este cunoscută pentru lipsa de bunuri pentru o clasă socială superioară, o tendinţă care implică şi materialul textil din indigo, conform spuselor lui Dillehay: „Nu văd folosirea acestuia asociată cu elitele sau persoanele din pătura socială înaltă. De fapt, nu există nicio dovadă că exista o astfel de clasă în Huaca Prieta. Toate datele sugerează egalitarismul.”

Sursa: Archaeology

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Artefact vechi de 3000 de ani, descoperit in Egipt

Un artefact de acum 30.000 de ani sugerează că oamenii foloseau un limbaj complex

Un ”monstru” a fost scos din Marea Baltică: Un artefact feroce ataşat de o navă de război daneză a fost scos la suprafaţă după mai bine de 500 de ani

Top 10 – falsuri si fraude comise in numele stiintei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase