Home » Istorie » O cameră funerară de 2.600 de ani, plină de bogăţii, atestă legături foarte strânse între societăţile antice europene – GALERIE FOTO

O cameră funerară de 2.600 de ani, plină de bogăţii, atestă legături foarte strânse între societăţile antice europene – GALERIE FOTO

Publicat: 04.02.2017
Descoperirile arheologice de acum 2.600 de ani indică legăturile strânse dintre primele oraşe ale Europei centrale şi societăţile mediteraneene. Datând din 583 î.e.n., mormântul atestă şi existenţa primului oraş la nord de Alpi.

Camera funerară este bogată, conţinând un spectru larg de bijuterii, obiecte de lux şi chiar o piesă rară de armură de cal, relatează Science News.

Dirk Krausse, de la Archaeological State Office of Baden-Württemberg, din Germania, dezvăluie că „existau meşteşugari care lucrau în aşezările celtice la nord de Alpi şi care au învăţat meserie la sud de Alpi”.

Studiile precedente au stabilit că vorbitorii de limbi celtice s-au aşezat în Europa acum 3.300 de ani. Meşteşugarii celtici care prelucrau fierul au apărut acum 2.700 de ani, marcând începutul epocii fierului în această regiune, formând ce se numeşte astăzi cultura Hallstatt.

Aceste morminte au fost descoperite lângă fortul Heuneburg, lângă Dunăre. Bogăţia acestui complex stă şi în diversitatea persoanelor: în principalul mormânt (în care s-au găsit o sumedenie de bogăţii) este îngropată o femeie, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai vechi de acest fel, lucrul care atestă rolul social important al anumitor femei din comunitatea Hallstatt.

Studiile arheologice au început în 2005, echipa lui Krausse găsind fragmente de broşe din bronz placate cu aur, care proveneau de la mormântul unui copil între 2 şi 4 ani al cărui schelet era înconjurat de bijuterii din aur şi placate cu aur.

Apoi cercetătorii au descoperit că acest mormânt făcea parte dintr-o cameră funerară mai mare (imaginea de mai jos). Datările atestă că această cameră este din anul 583 î.e.n.

Cercetările arheologice precedente indicau faptul că primele oraşe la nord de Alpi erau vechi de maxim 2.200 de ani, dar această descoperire indică existenţa unei aşezări importante de acum 2.600 de ani.

În interiorul mormântului principal, arheologii au găsit rămăşiţele unei femei care avea la momentul decesului 30-40 de ani. În jurul acesteia se găseau obiecte de lux din aur, bronz, chihlimbar ş.a.

Un alt schelet de femeie se găsea la marginea acestei camere funerare. Este neclar totuşi dacă cele două au fost îngropate în acelaşi timp.

Cert este că obiectele decorative aveau stiluri cu influenţă mediteraneană, precum partea de armură de cal (imaginea de mai sus).

Cultura Hallstatt rămâne enigmatică, dar această descoperire schiţează o imagine mai clară a legăturilor acesteia cu societăţile de la sud de Alpi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Arheologii au descoperit artefacte incredibile într-un mormânt din Franţa care datează din Epoca Fierului

Descoperirea incredibilă a unui florar pensionat. ”Este cea mai importantă din Epoca Fierului”

Boudica, regina celtică ce a condus una dintre cele mai mari revolte din istoria Imperiului Roman după ce s-a ordonat violarea fiicelor ei

Pretorienii: redutabilele gărzi de corp ale împăraţilor Romei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase