Home » Istorie » Valoarea inestimabilă a sării. În antichitate era atât de valoroasă încât se crede că unii soldaţii romani erau plătiţi în sare

Valoarea inestimabilă a sării. În antichitate era atât de valoroasă încât se crede că unii soldaţii romani erau plătiţi în sare

Valoarea inestimabilă a sării. În antichitate era atât de valoroasă încât se crede că unii soldaţii romani erau plătiţi în sare
Publicat: 05.03.2017
În toată istoria omenirii sarea a fost centrală pentru civilizaţie.

Oamenii au avut tendinţa să creeze comunităţi fie în jurul sursei de sare, fie în punctele de negoţ cu sare, relatează The Vintage News.

În Britania, sufixul „-wich” pentru un loc înseamnă că odată a fost o sursă de sare, precum Sandwich şi Norwich.

Valea Natron era o regiune cheie din Egiptul antic pentru că furniza o anumită sare în tot imperiul care se numea natron.

Primul oraş despre care se spune că a fost primul în Europa se numeşte Solnitsata (cariere de sare), în Bulgaria, care era o mină de sare, fiind o sursă de sare pentru regiune din 5400 î.e.n.

Sarea a fost esenţială şi pentru evrei, greci, chinezi, hittiţi şi alte popoare antice.

În afară de a reprezenta un factor esenţial în emergenţa civilizaţiei, sarea a fost folosită în conflictele militare de către diverse popoare prin „sărarea pământului”, o practică ritualică des întâlnită în Orientul Mijlociu, începând cu asirienii.

În primii ani ai Republicii Romane, cu dezvoltarea oraşului Roma, drumurile erau construite pentru a face transportul sării mai facil către capitală. Un exemplu este Via Salaria, drumul de la Marea Adriatică la Roma.

Unii experţi consideră chiar că „salariu” vine din cuvântul latin „sare” pentru că legiunile romane erau câteodată plătite în sare. Spuneau că cei care îşi făceau treaba „îşi meritau sarea”.

În timpul Imperiului Roman târziu şi în Evul Mediu, sarea era un bun preţios care era transportat pe drumuri create cu ocazia comerţului cu sare.

În Sahara, caravane care câteodată erau alcătuite din 40.000 de cămile traversau aproximativ 650 de kilometri transportând sare în pieţele din Sahel, fiind o monedă de schimb pentru achiziţionarea sclavilor – Timbuktu era o piaţă imensă de sare şi sclavi.

Amprenta acestei resurse naturale este evidentă în toate culturile. Ştim că în România există multe oraşe care s-au format în jurul sursei de sare, precum Slănic Prahova, Slănic Moldova, Ocna Mureş sau Râmnicu Sărat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Riscul consumului de sare în exces

Sarea iodată a provocat o creştere semnificativă a IQ-ului la nivelul întregii populaţii

IMAGINI impresionante cu Salina Turda, surprinse de un fotograf britanic celebru. Fotografiile au fost lăudate de CNN – GALERIE FOTO

Una dintre cele mai fascinante mine de sare din întreaga lume. Are şi o biserică neobişnuită – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase