Home » Istorie » Femeile datorită cărora s-au obţinut programele spaţiale de succes ale NASA

Femeile datorită cărora s-au obţinut programele spaţiale de succes ale NASA

Femeile datorită cărora s-au obţinut programele spaţiale de succes ale NASA
Publicat: 08.03.2017
În cadrul zborurilor în spaţiu doar unele persoane sunt considerate ,,eroi.'' Deşi astronauţii sunt cei care îşi depăşesc limitele atunci când zboară în spaţiu, NASA a publicat, recent, numele femeilor matematiciene din spatele programelor spaţiale.

În timpul zborului lui John Gleen din 1962, un grup constituit din trei femei de culoare au realizat calcule precise ale traiectoriei pe care astronautul a zburat. 

Katherine Johnson a calculat şi reverificat traiectoriile zborului pentru multe misiuni ale agenţiei spaţiale. În cadrul unui film realizat recent, femeia este prezentată în timp ce munceşte pentru două dintre cele mai importante misiunii ale americanilor în spaţiu: primul american care a călătorit în spaţiu, Alan Shepard, şi primul american care a orbitat în jurul Pământului, John Glenn. De asemenea,  femeia a jucat un rol important şi în prima călătorie a omului către Lună, în timpul misiunii Apollo 11 şi Apollo 13. 

Mary Jackson a testat modul în care navele spaţiale reacţionează la vânturile puternice. Aceasta a devenit prima femeie inginer din cadrul NASA. 

Johnson şi Jackson şi-au început cariera sub îndrumarea lui Dorothy Vaughan care conducea grupul femeilor de culoare din cadrul instituţiei. 

După apariţia computerelor electronice, femeile au început să studieze şi să înţeleagă importanţa tehnologiei. Noua tehnologie era extrem de neobişnuită în 1960, iar inginerii cât şi astronauţii erau mult mai încrezători în calculele realizate de oameni. După ce un computer a calculat traiectoria lui John Glenn, astronautul a cerut ca Johnson să verifice calculele. Procesul a durat o zi şi jumătate. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase