Home » Istorie » Adolf Hitler a cerut un împrumut de la Mercedes când era în închisoare. „Sigur că e vorba de numai cîteva mii de mărci care m-ar ajuta însă mult”.

Adolf Hitler a cerut un împrumut de la Mercedes când era în închisoare. „Sigur că e vorba de numai cîteva mii de mărci care m-ar ajuta însă mult”.

Publicat: 19.03.2017
Adolf Hitler este neomul zilei în povestea noastră. Suntem în 1924, în timp ce era la închisoare pentru tentativa de răsturnare a puterii la Berăria din Munchen (Muenchen Birkeller). Pe atunci, el cu partidul nazist erau în formare. În cei 5 ani de ispăşire la Landsberg, el a scris Mein Kampf şi o scrisoare către Jakob Ferlin, un reprezentant local al unui aşa-zis dealer Mercedes. Nu vă imaginaţi că era chiar ca azi, cu maşini în vitrine.

Lui Hitler i se pusese pata pe un model 11 / 40 neapărat gri, care costa 18.000 de mărci pe vremea aia. Însă “ceea ce mă împiedică pe mine în momentul ăsta (n.r. – Hitler) e că banii din drepturile de pe opera scrisă de mine (n.r. – Mein Kampf) o să-mi vină abia în decembrie, undeva pe la jumătatea lunii, relatează Promotor.

Aşa că mă văd forţat să vă cer un împrumut sau un avans. Sigur că e vorba de numai cîteva mii de mărci care m-ar ajuta însă mult”. Singura îngrijorarea a lui Hitler era motorul, la care se aştepta să nu dea rateuri – “Asta e singura mea teamă cu maşina asta 11 / 40, pentru că nu-mi permit să o schimba o dată la 3 ani” – scrisoare din septembrie 1924.

În decembrie, Hitler a ieşit din închisoare, s-a pozat cu un Mercedes 11 / 40 chiar în faţă, dar nu se ştie dacă a dat avansul din o parte din drepturile de autor de pe Mein Kampf sau dacă a obţinut împrumutul. Scrisoarea a fost găsită la un târg de antichităţi şi autentificată de Arhiva de Stat a Bavariei. E copia scrisorii lui Hitler către Jakob Ferlin, păstrată de închisoare. Scrisoarea care a ajuns la Herr Ferlin, reprezentat Mercedes în 1924, nu mai există sau nu a apărut încă. Valoarea scrisorii e estimată la 25.000 de euro la licitaţie.             

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Punctul cheie în formarea caracterului lui Adolf Hitler. Eşecul de a fi admis la Academia de Artă din Viena

Telefonul prin care Hitler a ordonat ororile din cel de-Al Doilea Război Mondial, scos la licitaţie – Galerie Foto

De ce evreii s-au hotărât să cumpere obiectele lui Hitler?

Super-arma secretă a lui Hitler, care urma să distrugă Londra, de la 160 km distanţă – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase