Home » Istorie » Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman

Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman

Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman
Publicat: 02.04.2017
Un nou studiu sugerează că hunii nomazi s-au aşezat şi început să practice agricultură, în timp ce unii fermieri de la frontiera Imperiului Roman au devenit nomazi.

Atacurile armatei lui Attila Hunul de la graniţele Imperiului Roman din secolul al V-lea sunt văzute ca fiind un factor esenţial în prăbuşirea imperiului. Totuşi, un nou studiu pune la îndoială natura relaţiilor dintre huni şi romani, relatează Seeker.

Acest studiu sugerează că hunii şi fermierii din regiune au colaborat şi au format comunităţi.

Susanne Hakenbeck, de la Universitatea Cambridge, precizează că „studiul nostru dă peste cap discursul istoric al conflictului la frontierele romane. În schimb, arată că oamenii obişnuiţi au răspuns într-un mod pragmatic la instabilitatea pe care au experimentat-o, adaptându-se unii la alţii”.

Echipa a studiat dinţi şi oase, rămăşiţe excavate dintr-un mormânt din secolul V localizat în Ungaria. Cercetătorii au analizat cu ajutorul izotopului de stronţiu şi au reconstruit dieta localnicilor. Astfel au aflat că a a existat o schimbare de la agricultură la păstorit şi de la păstorit la agricultură.

Deşi romanii vedeau viaţa nomadă ca fiind necivilizată, lucrurile puteau sta diferit la periferiile imperiului, unde deseori se întâmpla ca locuitorii să ducă un trai de subzistenţă. Astfel, atât migratorii, cât şi localnicii au profitat de pe urma modului de viaţă al celorlalţi. Aşadar, Hakenbeck adaugă faptul că „populaţiile noastre din Ungaria arată semne că au urmat ambele diete, cu consumul de proteină animală fiind de nivel mediu sau înalt şi de asemenea cu un consum semnificativ de mei”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Împaratul care a adus grandoare Imperiului Roman

Un templu al unui zeu oriental descoperit pe teritoriul Imperiului Roman. ‘Aceasta este o foarte rară şi fascinantă descoperire’

Hisarya, oraşul antic devenit puternic după cucerirea romană a Traciei. Se află la circa 350 de km de Bucureşti

Analiza scheletelor unor gladiatori relevă informaţii inedite despre cucerirea romană a Britaniei. Ce s-a întâmplat în urma procesului de colonizare – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase