Home » Istorie » O construcţie veche de 1.500 de ani din Bolivia îi contrariază şi astăzi pe cercetători

O construcţie veche de 1.500 de ani din Bolivia îi contrariază şi astăzi pe cercetători

Publicat: 30.04.2017
Construită de cultura Tiwanaku din Bolivia, „Poarta Soarelui” este o structură megalitică de piatră a cărei natură a rămas încă nedescoperită până astăzi, de la descoperirea sa de exploratorii europeni, la mijlocul secolului al XIX-lea.

Localizată lângă râul Titicaca de lângă La Paz din Bolivia, Poarta Soarelui este cel mai faimos obiect al sitului arheologic de la Tiahuanaco, relatează The Vintage News.

Au existat mai multe interpretări ale inscripţiilor misterioase găsite pe obiect. Unii istorici consideră că figura centrală poate fi zeul incaş Viracocha, creatorul tuturor lucrurilor, în timp ce altele l-au asociat cu Zeul Soare, datorită celor 24 de raze care îi înconjoară faţa.

În jurul acestui caracter misterios există 48 de figuri înaripate, fiecare încadrat de un pătrat, numit chasquis, sau „mesagerii lui Dumnezeu”.

Credit: Wikipedia

Conform unor cercetători, sculptura reprezintă un an solar. Totuşi, nu se poate potrivi unui an solar aşa cum îl înţelegem noi, deoarece acest calendar ar avea doar 290 de zile, cu 12 luni a câte 24 de zile fiecare.

Unele teorii mai îndrăzneţe susţin că era folosit ca un portal pentru o altă dimensiune.

Credit: Wikipedia

Unele dintre aceste figuri au capete de oameni, iar altele de vulturi. Construit dintr-un bloc de andezit, obiectul are o înălţime de 3 metri şi o lăţime de 4 metri şi cântăreşte aproape 9.000 de kilograme.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un templu ce aparţine cavalerilor templieri a fost descoperit sub pământul unui fermier

Un templu al unui zeu oriental descoperit pe teritoriul Imperiului Roman. ‘Aceasta este o foarte rară şi fascinantă descoperire’

Templul plăcerilor interzise. I-a şocat până şi pe cei mai permisivi dintre occidentali

Descoperire impresionantă lângă Marea Moartă. Au stat ascunse aproape 2.500 de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase