Home » Istorie » Romanii au inventat încălzirea sub pardoseală, cu mult înaintea invenţiei moderne

Romanii au inventat încălzirea sub pardoseală, cu mult înaintea invenţiei moderne

Romanii au inventat încălzirea sub pardoseală, cu mult înaintea invenţiei moderne
Publicat: 03.05.2017
Sistemul hipocaust, inventat de romani în antichitate, presupunea încălzirea locuinţei prin pardoseală, similar cu sistemele de încălzire moderne.

Mai mult decât atât, aceasta nu era doar o invenţie izolată, ci era vitală pentru locuinţele mai mari ale nobililor şi pentru încălzirea băilor romane, relatează The Vintage News.

Podeaua era ridicată la aproximativ 20 de centimetri de suprafaţă (dar înălţimea poate varia în funcţie de locuinţă), fiind susţinută de stâlpi construiţi din cărămidă şi ciment. Se construia un furnal în colţul camerei, iar aerul fierbinte provenit din acesta circula în spaţiul de sub podea.

Necesita muncă de întreţinere şi monitorizare. Pentru acea perioadă, reprezenta o inovaţie tehnologică extrem de avansată. Odată cu declinul Imperiului Roman, majoritatea băilor publice au rămas neîntreţinute, iar hipocaustul a încetat să mai fie folosit, cu câteva excepţii, în Evul Mediu timpuriu. De asemenea, a fost adoptat pentru încălzirea hamamurilor, varianta islamică a băilor romane.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Zenobia: regina care a sfidat Imperiul Roman

Împaratul care a adus grandoare Imperiului Roman

Cinci lucruri mai puţin cunoscute despre Hannibal, cel mai mare inamic al Imperiului Roman

Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase