Home » Istorie » Cine a fost în realitate celebrul Nastratin Hogea, personajul folcloric paradoxal despre care am aflat cu toţii în copilărie. Era înţelept, dar şi naiv

Cine a fost în realitate celebrul Nastratin Hogea, personajul folcloric paradoxal despre care am aflat cu toţii în copilărie. Era înţelept, dar şi naiv

Publicat: 10.06.2017
În zone ale Orientului Mijlociu, ale Asiei Centrale şi în unele zone ale Europei, Nastratin Hogea este un personaj popular cunoscut. Poveştile despre el sunt spuse de-a lungul unei zone geografice vaste din Ungaria până în India, China, sudul Siberiei şi Africa de Nord. De-a lungul secolelor, copiii au auzit povestea lui Nastratin Hogea.

Nastratin Hogea este portretizat ca un bărbat înţelept, da şi naiv în acelaşi timp, notează Amusing Planet. În toate anecdotele, Hogea găseşte o cale de scăpare din situaţiile delicate cu ajutorul înţelepciunii şi al bunului simţ, deseori zăpăcindu-l pe interlocutor cu ajutorul absurdului, dar şi cu declaraţii înţelepte. 

Se crede că Nastratin Hogea s-ar fi născut în 1208 în oraşul Hortu din Sivrihisar, în Turcia actuală. În timp, acesta s-a mutat în Aksehir şi, mai târziu, în Konya, unde a murit în 1284. Însă alte persoane consideră că Nastratin Hogea nu a existat niciodată, fiind doar un personaj imaginar creat de locuitorii din Anatolia în secolul XIII. 

Photo credit: quarsan/Flickr

În timp, poveştile despre Nastratin Hogea au fost modificate, fiind răspândite în mai multe ţări, fiind schimbate în funcţie de tradiţiile populare ale zonei. În prezent, există aproximativ câteva sute de variante ale poveştii. Personajul este înfăţişat în unele sculpturi din Turcia şi alte zone ale Europei. Majoritatea îl înfăţişează pe Nastratin Hogea călare pe un măgar cu spatele. Povestea începe cu momentul în care Nastratin Hogea se află aşezat pe măgar cu faţa către coadă. Atunci când a fost întrebat de oamenii de ce este aşezat astfel el a răspuns ,,Nu eu stau invers pe măgar, măgarul stă cu capul în direcţia greşită”

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase