Home » Istorie » Mileva Maric, femeia-geniu care a fost în spatele descoperirilor de succes ale lui Albert Einstein. A renunţat la faima ei pentru el: ”Consider că munca pe care o facem împreună este foarte bună şi mult mai uşoară”

Mileva Maric, femeia-geniu care a fost în spatele descoperirilor de succes ale lui Albert Einstein. A renunţat la faima ei pentru el: ”Consider că munca pe care o facem împreună este foarte bună şi mult mai uşoară”

Publicat: 14.05.2017
Prima soţie a lui Albert Einstein a avut o contribuţie uriaşă la descoperirile savantului. Deşi este mai puţin cunoscută şi apreciată, Mileva Maric a furnizat dovezi substanţiale ale contribuţiilor pe care le-a adus fizicii până în anul 1914, când cuplul s-a despărţit.

Mileva Maric s-a născut în Titel, Serbia, în 1875. Părinţii săi erau membrii respectaţi ai comunităţii, tatăl său reuşind să obţină autorizaţie de la Ministerul Educaţiei din Serbia pentru ca Mileva să poată asista la cursurile de fizică dedicate băieţilor, informează Scientific American. 

Albert Einstein s-a născut în Ulm, Germania, în 1879, tatăl său Hermann era comerciant, iar mama sa Pauline Koch provenea dintr-o familie bogată. Albert nu suporta rigorile sistemului de învăţâmânt german, aşadar şi-a terminat liceul în Elveţia, iar familia lui s-a mutat în Milano. 

Atât Albert, cât şi Mileva, au fost admişi la Institutul de Politehnică din Zurich, secţiunea fizică-matematică, în 1896. Cei doi au devenit inseparabili, petrecând ore întregi studiind împreună. Albert prefera să studieze de acasă şi mergea la foarte puţine cursuri, Mileva era metodică şi organizată. Aflăm aceste detalii din scrisorile pe care cei doi şi le-au trimis în timpul vacanţelor. Cele 43 de scrisori ale celor doi îndrăgostiţi relevă interacţiunea dintre ei. 

În august 1899, Albert îi scria Milevei: ,,Când am citit Helmholtz prima dată, mi s-a părut atât de ciudat că nu ai fost lângă mine. Consider că munca pe care o facem împreună este foarte bună şi mult mai uşoară”.  Mileva s-a alăturat unui pension pentru femei unde a întâlnit-o pe una dintre cele mai bune prietene ale sale, Milena Bota. La sfârşitul facultăţii, în 1900, Mileva şi Albert aveau aceleaşi note (4,7 respectiv 4,6) cu excepţia fizicii aplicate, unde ea a obţinut punctajul maxim, de cinci, iar el doar 1. Însă în cadrul examenului oral, profesorul Minkowski a oferit 11 puncte din 12 doar către patru studenţi, însă Mileva a primit doar 5 puncte, fapt ce a făcut ca doar Albert să obţină diploma universităţii. 

Familia lui Albert s-a împotrivit relaţiei dintre cei doi. Mileva nu era nici evreică, nici cu origini  germanice, iar mama lui Einstein cosidera că este mult prea inteligentă pentru o femeie. În septembrie 1900, Albert îi scria Milevei: ,,Aştept să reîncepem munca comună. Tu trebuie să continui cu cercetările tale, voi fi mândru să am o soţie doctor, în timp ce eu voi fi doar un bărbat obişnuit.” Cei doi s-au întors în Zurich în 1900 pentru a-şi termina tezele. Pe 13 decembrie 1900, cei doi au finalizat primul lor articol semnat doar de către Albert, însă, în cadrul scrisorilor pe care şi-le trimiteau, articolul era menţionat ca fiind al amândurora. 

Radmila Milentijevic, profesor de istorie din cadrul City College, New York, a publicat în 2015 una dintre cele  mai cuprinzătoare biografii despre Mileva. Conform autoarei, femeia a atribuit articolul lui Albert deoarece dorea să-l ajute să-şi facă un nume, pentru a putea găsi un loc de muncă şi a se căsători cu ea. 

Mileva a renunţat la faima ei pentru Albert

Destinul Milevei s-a schimbat brusc. A rămas gravidă în timpul unei escapade amoroase la lacul Como. Şomer, Albert nu a dorit să se însoare cu ea, neavând un viitor sigur. Milava a încercat în 1901 să susţină din nou examenul oral, însă profesorul Weber, pe care Albert îl suspecta că ar fi încercat să-i blocheze cariera, a picat-o. Forţată să abandoneze studiile, Mileva s-a întors înapoi în Serbia, dar venea deseori în Zurich, încercând să-l facă pe Albert să se căsătorească cu ea. Femeia a născut o fată pe care a numit-o Liserl în ianuarie 1902, nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ea, dar unele ipoteze sugerează că ar fi fost dată spre adopţie. 

La începutul lunii decembrie 1901, Albert a primit un post în cadrul Oficiului de Brevete din Berna. A început munca în iunie 1902, înainte de a muri, tatăl său i-a oferit permisiunea de a se căsători. Albert şi Mileva s-au căsătorit pe 6 ianuarie 1903, iar pe 14 mai 1904 s-a născut fiul lor Hans-Albert. 

Sursa: Wikimedia Commons

Anul 1905 este considerat ,,anul de aur” al lui Einstein, fiind cel în care a publicat cele mai de succes articole. Cel despre efectul fotoelectric i-a adus nominalizarea la Premiul Nobel, iar pentru E-mc la pătrat a rămas cunoscut în istorie. Peter Michelmore, unul dintre biografi, susţine că Mileva a verificat articolele de sute de ori şi apoi le-a trimis.  

În 1908, Albert susţinea cursuri neplătite în Berna, însă prima sa poziţie academică i-a fost oferită la Zurich în 1909. Mileva era cea care îl asista în continuare. Primele opt pagini din cursul său erau scrise de către Mileva.

Al doilea fiul al lor, Eduard, s-a născut pe 28 iulie 1910. În 1912, Albert începea o relaţie amoroasă cu verişoara sa Elsa Lowenthal, în timp ce îşi vizita familia care se mutase în Berlin. Timp de doi ani, cei doi şi-au trimis scrisori. În timp, Einstein deţine mai multe poziţii în cadrul universităţilor, mai întâi în Praga, apoi în Zurich şi în Berlin, pentru a fi mai aproape de Elsa. 

Pe 29 iulie 1919, Mileva s-a mutat împreună cu cei doi fii ai săi în Zurich, mariajul celor doi luând sfârşit. În 1919 au decis să divorţeze, ea impunând dorinţa de a primi banii în cazul în care Einstein va câştiga Premiul Nobel. Eduard, fiul lor, şi-a petrecut viaţa în sanatoriu, în timp dezvoltând schizofrenie. 

În 1925, Albert scria că Premiul Nobel îi va aparţine fiului său, însă Mileva s-a opus, afirmând că banii sunt ai ei, fiind răsplata muncii pe care a realizat-o. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase